Kafu su u Africi i Arabiji koristili kao lijek, a britanski su ljekari u 16. vijeku tvrdili da napitak može prouzrokovati vrtoglavicu, malodušnost i nesanicu.

Vijekovima kasnije znamo da za zdravlje u kafi treba uživati s mjerom.  Ovaj napitak ima više od hiljadu sastojaka, među njima ugljikohidrate, proteine, ulja, kiseline i minerale.

Organizam iz kafe dobiva kalij, magnezij i kalcij, ali ne u količinama dovoljnim za dnevne potrebe. Važnije je to da sadrži klorogeničnu kiselinu koja je antioksidans, prenose 24sata.

Kako kofein utiče na nas?

Kofein je prirodna zaštita stabla kafe od parazita i predatora i ima efekat na naš središnji nervni sistem. Od kofeina nam srce kuca brže, šire se krvne žile i dišni putevi, a probavni sistem ubrzava.

Efekat se osjeti već nakon 15 minuta. Kafa  je bila proglašena sportskim dopingom, ali je 2004. ipak uklonjena s popisa zabranjenih supstancija. U visokim dozama kofein može biti toksičan pa oni koji pretjeraju s kafama postaju nervozni, znoje se, pate od srčanih palpitacija ili nesanice.

Kofein može biti posebno opasan za osobne s kanalopatijom, rijetkim poremećajem elektrolitske neravnoteže srčanog mišića, jer im može podstaći štetnu aritmiju.

Koliko se kafe smije popiti?

To zavisi od načina pravljenja i o vrste kafe. Robusta ima dva do triput više kofeina od arabike, a šalica filter kafe u pravilu ima više kofeina nego šoljica espressa.

Mlijeko i šećer

Dodavanje šećera remeti prirodan okus kafe, no mnogi ljudi tvrde da je bez šećera ili mlijeka za ublažavanje gorčine ne mogu piti. Mlijeko mijenja i način na koji kafa utječe na organizam. Kofein se otapa u mlijeku i sporije se otpušta pa mu efekat duže traje. Šećer podiže razinu inzulina i stimulira cirkulaciju, što udvostručuje učinak kofeina, objašnjavaju stručnjaci.

Je li kafa zdrava?

Naučnici su otkrili brojne naznake da antioksidansi i drugi sastojci kafe imaju zaštitnu ulogu od niza bolesti poput dijabetesa, ciroze i fibroze jetre, žučnih kamenaca, astme, Parkinsonove i  Alzheimerove bolesti i depresije.

Najbolje je kafu kombinovati sa zdravim načinom života, uravnoteženom prehranom i vježbanjem. Ako su vam alternativa alkohol i cigarete, bolje popijte još jednu šoljicu.

(Srpskainfo)