brak

BANJA LUKA, 05. januara – Na području Banjaluke tokom prošle godine, zaključeno je 748 brakova, što je za četrdesetak više nego 2018. godine, saopšteno je iz Odjeljenja za opštu upravu.

Prema njihovim podacima, u prosjeku su se mjesečno na bračne zavjete odlučivala 62 para.

– Najmanje brakova, tradicionalno, zaključi se tokom zime, a najviše od maja do septembra. U maju prošle godine zaključena su 84 braka, u junu 81, a u 2019. godini, rekordan je bio septembar kada su „sudbonosno da“ rekla 93 para – ističu iz odjeljenja.

Najveći broj vjenčanja obavljen je subotom i to njih 498, dok se za nedjelju odlučilo 195 parova.

Od sredine prošle godine, omogućeno je da se manja vjenčanja mogu održavati i u atrijumu Gradske uprave radnim danom, i to uglavnom petkom. Na taj način obavljeno je 55 vjenčanja.

Iz nadležnog odjeljenja podsjećaju da su službeni prostori za zaključenje brakova, uz salu za vjenčanja u Muzeju savremene umjetnosti, i prostori u 15 mjesnih kancelarija: Zalužani, Saračica, Kola, Srpske toplice, Potkozarje, Stričići, Goleši, Dragočaj, Bronzani majdan, Krupa na Vrbasu, Borkovići, Karanovac, Piskavica, Vrbanja i Bočac. U navedenim mjesnim kancelarijama zaključenje braka se može vršiti svakim danom – i radnim, i u dane vikenda.

(Srpskainfo)