BANJA LUKA, 11. februara – Popularni lanac brze hrane “McDonald's” ima namjeru da ponovo otvori restoran u Banjaluci, no još nije donesena odluka o konačnoj lokaciji, a samim tim ni o tačnom datumu ponovnog pokretanja naših operacija u tom gradu, kazao je za “Nezavisne” Adi Hadžiarapović, direktor marketinga “McDonald'sa” u BiH.

“Drive-restoran koji bi bio otvoren u Banjaluci uposlio bi između 30 i 40 osoba”, kazao je Hadžiarapović.

Prethodno se na portalima u BiH pojavila vijest da najpoznatiji svjetski lanac brze hrane “McDonald's” ponovo otvara prodajno mjesto u Banjaluci, ovaj put u sklopu “Delta planeta”. Iz “Delta planeta”, međutim, “Nezavisnim” je rečeno da u ovom momentu u tom tržnom centru nije planirano otvaranje “McDonald'sa”.

Podsjetimo, “McDonald's” je već bio otvoren u Banjauci, ali je u međuvremenu zatvoren.

Restoran u Ulici Veselina Masleše (Gospodska ulica) u centru Banjaluke otvoren je u oktobru 2012. godine, a investitor “Dreamfoods restorani” u taj objekat uložio više od 2,5 miliona KM. Samo tri godine kasnije je zatvoren, a 34 radnika ostala su bez posla. Kao razlog prestanka rada navedeni su problemi poslovne prirode.

Iz “Dreamfoods restorana”, koji je bio korisnik “McDonald's” franšize za Republiku Srpsku, tada su kazali kako će razmatrati opcije za razvoj brenda i razmisliti o traženju drugih lokacija za restoran.

Međutim, do toga nije došlo, jer je zatvaranjem restorana došlo i do njihovog gašenja, a nad ovom firmom u junu 2016. godine zaključen je postupak likvidacije.

Slična sudbina je zadesila i tuzlanski “McDonald's” u septembru 2014. godine, kad je ovaj restoran zatvoren radi, kako su naveli u menadžmentu kompanije, premještanja na drugu lokaciju.

Tako je “McDonald's” s ukupno pet ostao s tri restorana u BiH, i to dva u Sarajevu i jedan u Mostaru, što je situacija koja se održala i do danas.

U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka kažu kako bi ponovno otvaranje “McDonald'sovog” restorana definitivno bio plus koji bi pojačao postojeću ponudu hrane, ali i otkrivaju kako njegovo postojanje nije nešto što strani turisti, kojih je sve više u gradu na Vrbasu, traže.

“Oni traže lokalna i autohtona jela koja su uvrštena u našu gastro-ponudu i zaista su zadovoljni i količinom i cijenom. ‘McDonald's’ uglavnom imaju i u zemljama iz kojih nam dolaze turisti”, kazali su iz Turističke organizacije.

“McDonald's” je američka kompanija prehrambene industrije i svjetski lanac brze hrane, koja broji više od 34.000 restorana u 122 zemlje, u kojima se dnevno usluži preko 69 miliona gostiju.

Banjalučanina Sašu V. obradovala je informacija o povratku popularnog “Meka” u grad na Vrbasu.

“Drago mi je da će se u Banjaluku vratiti ovaj čuveni brend po kojem su prepoznatljivi veliki gradovi širom svijeta”, kazao je on.

Podsjetimo, prvi “McDonald's” restoran u BiH otvoren je u julu 2011. godine u Sarajevu.

(Nezavisne)