BANJALUKA, 1. novembra – Prvi dani novembra biće dosta topliji od prosjeka za ovo doba godine, a i prve najave govore da bi zima mogla da bude toplija uz nešto više snježnih padavina nego prošle godine, izjavila je Srni dežurni sinoptičar Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević.

Đorđevićeva je navela da će sutra u jutarnjim časovima biti hladnije i vedro sa maglom oko rijeka, dok će tokom dana biti ugodno toplo, sa malo nižom temperaturom vazduha nego prethodnih dana, koja će biti od 15 do 20 stepeni Celzijusovih.

Ona je rekla da će u četvrtak, 2. novembra, tokom popodneva jačati južni i jugozapadni vjetar, a u noći će biti i olujni uz postepeno naoblačenje,

Minimalna temperatura vazduha biće od sedam do 13, u višim predjelima od tri, a maksimalna dnevna od 17 do 23, u višim predjelima od 14 stepeni Celzijusovih.

Đorđevićeva za petak, 3. novembra, prognozira prolaznu kišu, pljuskove sa grmljavinom, nešto jače padavine biće u Hercegovini.

Ova područja su na udaru: Superćelijska oluja formirana na Balkanu
Minimalna temperatura vazduha biće od 12 do 18, u višim predjelima od osam, a maksimalna od 18 na zapadu do 25 na sjeveroistoku, u višim predjelima od 14 stepeni Celzijusovih.

Prema njenim riječima, subota, 4. novembra, biće promjenljivo oblačno uz sunčane periode i malo svježije, ali i dalje toplo za ovo doba godine.

Minimalna temperatura vazduha biće od sedam do 13, u višim predjelima od tri, a maksimalna temperatura od 14 do 19, u višim predjelima od 10 stepeni Celzijusovih.

U nedjelju, 5. novembra, biće promjenljivo i toplo.

“Sve u svemu nastavlja se trend ovako toplog, promenljivog vremena zbog jakog jugozapadnog strujanja, a sve je to u okviru velikog ciklona koji će najvjerovatnije za dva do tri dana donijeti velike probleme u Britaniji i pojedinim dijelovima zapadne Еvrope, dok bi u našem regionu najgore moglo da bude kao što je bilo noćas i danas u Sloveniji i na sjeveru Italije”, navela je Đorđevićeva.

Govoreći o predstojećoj zimi, Đorđevićeva je istakla da se preciznije vremenske prognoze za zimu mjere krajem novembra, ali nagovještaja za neku ozbiljnu zimu, barem za sada nema.

“Neka ozbiljno hladna zima za sada nije u najavi”, rekla je Đorđevićeva.

(atv)