Lokalni izbori u Nikšiću su završeni pošto su u 20 sati zatvorena sva birališta, a prema prvim projekcijma koje je objavio “CeMI” na osnovu 59 odsto obrađenih glasova, DPS Mila Đukanovića odnosno lista “Evropski tim za Nikšić” je osvojila najviše glasova – 39,3 odsto.

Dvije opozicione liste imaju više od 50 odsto glasova Za budućnost Nikšića 26.7, a Mir je naša nacija – 23,7 odsto.

Kako je objavio CeMI, Narodni pokret Modraga Dake Davidovića ima 3.3 odsto glasova, SDP 2.9, a Crno na bijelo Dritana Abazovića 4,1 procenata.

Na osnovu tih rezultata, Evropski tim za Nikšić osvojio je 17, a Za budućnost Nikšića 12 mandata u skupštini tog crnogorskog grada, prenosi portal Vijesti.

Koalicija Mir je naša nacija osvojio je 23,7, odnosno 10 mandata, Crno na bijelo 4,1 odsto glasova ili jedan mandat, kao i koalicija Narodni pokret koja je osvojila 3,3 odsto glasova.

Za SDP je glasalo 2,8 odsto birača i trenutno je ispod cenzusa.

Demokratski front proglasio pobjedu

Pobjedu opozicije u Nikšiću proglasio je i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

– Poslije 28 godina vlasti Mila Đukanovića u Nikšiću on je poražen – kazao je Mandić i dodao da sa koalicijom “Mir je naša nacija” mogu da formiraju većinu.

Mandić je naglasio da će sa listom Alekse Bečića i premijera Kovačevića formirati vlast.

Inače, na ulicama Nikšića već poslije 20 sati okupio se veliki broj građana koji je počeo sa proslavom izborne pobjede.

Podsjećanja radi, lokalni izbori u Nikšiću imaju globalni karakter jer su došli svega pola godine nakon parlamentarnih izbora kada je došlo do promjene vlasti i godinu dana prije predsjedničkih izbora na kojima bi trodecenijska vladavina Mila Đukanovića mogla i definitivno da ode u istoriju.

Vladajuću koaliciju na republičkom nivou u Nikšiću predstavljaju tri liste – “Za budućnost Nikšića” koju predvodi DF, zatim “Mir je naša nacija” na čelu sa Demokratama i “Crno na bijelo” Dritana Abazovića, piše Blic.

(Srpskainfo)