ekskurzije

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama.

Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u Sarajevu, negativni su na virus korona.

Srednjoškolci na ekskurzije odlaze tek u aprilu ili maju, ali škole pripreme počinju znatno ranije. Virus korona u Italiji, kao i izdvojeni slučajevi u zemljama okruženja doveli su do odluke da se u Srpskoj do daljnjeg, obustave sve aktivnosti.

– Mi ćemo pratiti cijelu situaciju. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je tu da nas usmjerava i da nam kaže na koji način ćemo postupati – izjavila je ministarska prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

– Sve škole imaju isti stav, mi smo na vezi, danima pratimo razvoj sitacije. S obzirom da nam je bezbjednost naših učenika na prvom mjestu, poštujemo ove preporuke – izjavila je direktorica Elektro-tehničke škole “Nikola Tesla” Banjaluka Irina Čavić.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske po preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije dalo je instrukcije primarnim i sekundarnim zdravstvenim ustanovama.

– UKC je već obezbijedio prostore za izolaciju – poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Svjetska zdravstvena organizacija spremna je da Bosni i Hercegovini pruži svu tehničku i materijalnu pomoć. Po 500 testova na virus korona danas, najkasnije sutra, biće distribuisano u Banjaluku i Sarajevo.

– Ukoliko se potvrdi slučaj, SZO će se potruditi da pruži dodatnu zaštitnu opremu. Najviše vodimo računa o zdravstvenim radnicima koji će biti prva linija odbrane i u kontaktu sa potencijalno oboljelim – naglasio je Mirza Palo iz kancelarije SZO u BiH.

Iako u BiH nema oboljelih od virusa korona  panika nije izostala. Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima objavljeno je da su se učenici OŠ “Grbavica 2” u Sarajevu, koji su proteklih dana boravili u Milanu, u nedjelju vratili sa temperaturom i virusnim tegobama. Ova informacija nije tačna, a iz mjera predostrožnosti učenici su izolovani.

– U ponedjeljak smo otišli na posao, djeca u školu. Saopšteno nam je da imaju mjere koje treba preduzimati sa osobama koje su doputovale iz Italije. Kontaktirali smo epidemiološko savjetovalište, oni su savjetovali da se povučemo u kućnu izolaciju – izjavio je direktor OŠ “Grbavica 2” Sarajevo Sabahudin Bakal.

Stručna javnost upozorava da je gotovo neminovno da se virus korona pojavi i u BiH, ali razloga za paniku, tvrde, nema. Sve aktivne mjere su preduzete, a građani trebaju da se pridržavaju preporuka i u slučaju sumnje telefonom kontaktiraju najbližu zdravstvenu ustanovu.

(RTRS)