BANJALUKA, 07. juna – Pored stambene zgrade na Bulevaru Milutina Milankovića u naselju Lazarevo pojavili su se misteriozni krugovi na travnjaku koji su zainteresovali mještane ovog naselja, ali i ostale prolaznike.

Na travnjaku se nalazi sedam krugova sa svjetlijom nijansom trave po kojoj rastu žute gljive.

Stanar stambene zgrade, koja se nalazi preko puta Pravoslavne crkve u ovom naselju, Nebojša Ninković rekao je da je primijetio misteriozne krugove odmah po izgradnji zgrade.

– Trava koja je formirala krugove tamnija je nego u okolini  – rekao je Ninković i dodao da se niko od stručnjaka nije interesovao za ovu pojavu.

Jedan od prolaznika kojeg smo zatekli kod misterioznih krugova rekao je da je došao da vidi o kakvoj se pojavi radi, objavio je Glas Srpske.

– Živim u ovom naselju dugo ali do prije dva-tri dana nisam znao o čemu je riječ. Svi pričaju o misterioznim krugovima. Volio bi da se neko od stručnjaka zainteresuje za ovu pojavu i razjasni nam šta je u pitanju – kazao je mještanin Lazareva Marko Kojić.

Pojedini stariji mještani ovog naselja koje smo zatekli pored zgrade kažu da je najvjerovatnije riječ o takozvanom vilinom kolu, odnosno krugu koji formiraju gljive.

– Krug može da naraste preko 10 metara u prečnik i formira se tokom određenog perioda kada gljive rastu i traže hranljive tvari u zemlji – kazali su mještani i dodali da se ovi krugovi i gljive obično nalaze u šumovitim područjima i na pašnjacima.

Mještani ističu da se krugovi mogu prepoznati po mrtvoj travi ili krugu tamnozelene trave.

Biolozi koje smo zvali na Prirodno-matematičkom fakultetu kazali su da ne mogu da pričaju o misterioznim krugovima i gljivama koje rastu.

– Nismo vidjeli neobične krugove, tako da ne možemo da iznosimo svoje mišljenje o toj temi – kazali su biolozi.

Čelinac

Mještanin sela Miloševo kod Čelinca u februaru ove godine takođe je primijetio neobične krugove koji su se pojavili u njegovoj njivi.