Do 15. januara zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 ljudi, muzika uživo i privatna okupljanja za više od deset ljudi.

Ove mjere donio je Republički štab za vanredne situacije juče na sjednici. Ovom odlukom produžene su već postojeće zabrane koje su na snazi u Republici Srpskoj zbog epidemiološke situacije.

Ugostitelji mogu raditi u terminu od šest do 22 časa. Dragstori u periodu od 22 časa do šest časova mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 15. januara, u vremenu od 22 do 6 časova, zabranjena je prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima.

Takmičenja sportskih organizacija i sportista dozvoljena su bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU Institut za javno zdravstvo RS.

Republički štab je konstatovao da su građani pokazali visok stepen odgovornosti i solidarnosti proteklih prazničnih dana, te apelovao da i predstojeće vjerske i novogodišnje praznike provedu poštujući sve propisane mjere zaštite od virusa korona.

I dalje su tako zabranjena sva javna okupljanja u grupama većim od 50 građana, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, te sva privatna okupljanja – svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode, u grupama većim od deset ljudi.

Građani su obavezni da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku, prekrivena usta, nos i brada, i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra. Od ove obaveze izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave dužni su da organizuju rad uz primjenu epidemioloških mjera koje je propisao Institut, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, kao i da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama. Dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio i Zaključak o raspodjeli kontejnera javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj kojim je odobrena raspodjela kontejnera Domovima zdravlja Banjaluka i Prijedor, koji će biti namjenski upotrebljeni za zbrinjavanje zaraženih virusom „Sars-Cov-2“ i oboljelih od COVID-19. Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa SARS-CoV-2. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja RS.

(Srpskainfo)