BANJA LUKA, 27. avgusta – U Banjaluci je, nakon kratkog prekida, nastavljena prodaja mjesečnih karata, ali još nije jasno na koji način će se odvijati javni prevoz u septembru.

To je kulminacija svađe koja je eskalirala u utorak na relaciji gradonačelnik Draško Stanivuković autobuski prevoznici.

Za sada je postignuto privremeno primirje, ali ukoliko ne dođe do dugoročnog dogovora, ceh tog sukoba će platiti građani, koji bi u septembru mogli ostati bez gradskog i prigradskog prevoza.

Problemi u ovoj oblasti nisu iznenadni i već neko vrijeme se priča da će biti potrebno “preduzeti dodatne korake“ kako bi se umanjili gubici, koje zbog pandemije trpe autobuski prevoznici, a kako bi Banjaluka i njeni građani i u narednim mjesecima imali na raspolaganju javni prevoz.

Nedavno je održan sastanak predstavnika Grada Banjaluka i autobuskih prevoznika o ovom pitanju, ali bez konkretnih rješenja. Taj neodređeni status je doveo do toga da prevoznici nisu počeli sa prodajom mjesečnih karata 25. avgusta, kako je to inače običaj. Taj zastoj je trajao do popodnevnih časova, kada je, bar za sada, odgođena blokada uz privremeni kompromis – održaće se sastanak, najvjerovatnije do početka školske godine, kako bi se našlo rješanje koja će zadovoljiti obje strane. Ovom “dogovoru” prethodila je svađa, a obje strane su uglavnom komunicirale putem medija.

Prevoznici su prvo tvrdili da ne mogu početi s prodajom mjesečnih karata dok se ne napravi revizija redova vožnje, te da se prije septembra treba pronaći način za smanjenje gubitaka.

– Moramo vidjeti kakvi će biti redovi vožnje koji su predimenzionisani i u vremenu prije korone, a da ne govorimo sada. Prema ugovoru koji imamo potpisan s Gradom, do juna se trebala uraditi analiza isplativosti linija, gdje bi se utvrdila stvarna potreba za brojem polazaka. Grad tu obavezu nije ispoštovao. Imaju određene linije koje su bolje i one koje su lošije, ali generalno nije moguće više održavati gradski i prigradski prevoz bez subvencija – tvrdi direktor “Autoprevoza”, Dejan Mijić.

Napomenuo je da su na sastanku održanom 6. avgusta dobili zahtjev gradskog menadžera Bojana Kresojevića da dostave pregled prodaje karata po linijama za 2019, 2020. i 2021. godinu.

– Mi smo dostavili podatke iz kojih se nedvosmisleno moglo vidjeti da je došlo do drastičnog pada broja putnika i da prihodi u takvom obimu ne dozvoljavaju održavanje ovakvih redova vožnje. Sljedeći sastanak je bio zakazan za 23. avgust, što je bio krajnji rok koji bi nam omogućio da građanima dostavimo podatke o načinu saobraćanja pojedinačnih linija i kako će u septembru izgledati red vožnje, jer je 25. avgusta trebala početi prodaja mjesečnih karata – kazao je Mijić i naveo da oni ne mogu početi prodaju ako “ne znaju kako će voziti”.

Pored toga, od Grada traže da im pomogne u sanaciji gubitaka koje trpe zbog aktuelne epidemiološke situacije.

– Naš prijedlog je da se vidi na koji način nam mogu pomoći da se saniraju gubici za period od aprila do kraja avgusta, a da od 1. septembra dobijamo subvencije – rekao je Mijić.

Ovakve izjave prevoznika gradonačelnik Draško Stanivuković je okarakterisao kao ucjene koje će se slomiti na leđima građana. Kako je rekao, “ključ održavanja sastanka je u dobroj volji prevoznika”.

– Ukoliko prevoznici započnu prodaju mjesečnih karata, te samim tim omoguće građanima da i dalje koriste javni gradski i prigradski prevoz, onda ćemo moći sjesti da razgovaramo i da potražimo adekvatno rješenje za problem s kojim se suočavaju – rekao je Stanivuković.

Dodao je da poziv na saradnju stoji i u dopisu koji je Grad uputio na adresu prevoznika.

– Poslali smo dopis prevoznicima kao čin dobre volje, u kojem sam ih pozvao da poštuju ugovor kako ne bismo došli u situaciju da Grad mora pokazati drugu vrstu autoriteta. Nama nije u cilju da nekome prijetimo, da pokazujemo nepoštovanje, niti da se bavimo ucjenama, samo ne želimo da građani snose posljedice ličnih zahtjeva – poručio je Stanivuković.

Nedugo zatim prevoznici su promijenili priču. Kratki zastoj u prodaji karata je prekinut, pa su građani mogli kupiti svoje mjesečne. Doduše, na red vožnje će morati sačekati još nekoliko dana.

– Juče od 13 časova je počela prodaja mjesečnih karata. Ko želi, može da ih kupi, ali redove vožnje ćemo znati nakon sastanka s Gradom, koji će biti održan, kako očekujemo, prije početka školske godine – rekao je direktor “Pavlović tursa”, Goran Starčević.

Na sastanku će, kaže, prevoznici predstaviti svoje probleme u nadi da će se njihovo rješenje odraziti u trostruku korist – građana, Gradske uprave i prevoznika.

– Ja sam za to da racionalno pristupimo problematici na linijama na kojima već izvjesno vreme nema putnika. Red vožnje koji je važio prije korone nije prilagodljiv situaciji u kojoj sad živimo i radimo – rekao je on.

Navodi da će red vožnje biti direktno proprocionalan pomoći Grada.

– Što bude veća pomoć Grada, veća je mogućnost da se održava što više linija – zaključio je Starčević.

(Srpskainfo)