BANJALUKA, 11. februara – Mještani banjalučkog naselja Zeleni Vir mirnim protestom izrazili su juče negodovanje zbog čestih saobraćajnih nezgoda na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Čelinac, te poručili da će blokirati ovu saobraćajnicu ukoliko ne bude povećana bezbjednost pješaka.

Mještani ističu da neće pristati samo na postavljanje saobraćajne signalizacije koja bi upozoravala vozače i pješački prelaz, ističući da je potrebno postaviti i kamere.

Oni su se mirno okupili da bi izrazili nezadovoljstvo na mjestu gdje je prije nekoliko dana teško povrijeđen desetogodišnji dječak.

Potpredsjednik Savjeta mjesne zajednice /MZ/ Vrbanja Branko Milinković rekao je da će sutra u Banjaluci biti održan sastanak predstavnika Gradske uprave, Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” i Savjeta MZ na kojem će se pokušati naći rješenje za ovaj problem.

On je rekao je novinarima da su na ovom dijelu u saobraćajnim nesrećama od 1991. godine 24 osobe izgubile život, objavila je SRNA.

Milinković, koji je i sam preživio nesreću na ovoj saobraćajnici zbog koje je šest godina proveo u bolnici i ostao trajni invalid, rekao je da je Savjet MZ dugo godina pokretao akciju kako bi nešto bilo preduzeto u vezi sa bezbjednošću mještana.

On je najavio da će mještani nastaviti mirno da se okupljaju, a ukoliko danas na sastanku ne bude postignuto adekvatno rješenje, da će blokirati saobraćaj na putu Banjaluka – Čelinac.

Stanovnik Zelenog Vira Miloš Subašić kaže da je se na ovom dijelu, osim saobraćajne signalizacije i pješačkog prelaza, potrebno postaviti i kamere, kako bi bi bili kažnjeni oni koji krše propise.

Mještani naselja Zeleni Vir sa mirnim okupljanjem počeli su prije dva dana, a dok su protestovali na ovom putu je nastradao pas, kojeg je udario automobil.

Zakazan sastanak

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluka Zoran Novaković zakazao je za danas sastanak sa mještanima banjalučkog naselja Zeleni Vir i preduzeća “Putevi Republike Srpske” na kojem će biti razgovarano o bezbjednosti saobraćaja na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac.

“U Gradskoj upravi, prije svega, izražavamo žaljenje zbog nesreće u kojoj je teško stradao desetogodišnji dječak i duboko sasjećamo sa njegovom porodicom, moleći se za njegov oporavak. Ne želeći da skidamo odgovornost sa sebe, koju realno i nemamo, pozvao sam predstavnike ‘Puteva Republike Srpske’ da sutra zajedno sa mještanima Vrbanje sagledamo bezbjednosnu situaciju na ovom putu”, rekao je Novaković.

On je podsjetio da je ovaj put u nadležnosti Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”, ali da se nalazi na području grada, te zbog toga Gradska uprava želi da učestvuje u traženju rješenja za povećanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno pješaka.

“Prebrza vožnja je očigledan uzrok većine saobraćajnih nesreća na ovom putu, ali moramo provjeriti da li postoje načini na koje ‘Putevi Republike Srpske’ mogu preventivno djelovati na nesavjesne vozače”, istakao je Novaković.

Saobraćajni stručnjaci su juče obišli spornu dionicu puta kako bi snimili stanje na terenu i dali određene prijedloge za poboljšanje bezbjednosne situacije.

Inženjeri snimili stanje

Inženjeri Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” izašli su juče na teren i snimili stanje horizontalne i vertikalne signalizacije na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Čelinac koji prolazi kroz banjalučko naselje Zeleni Vir, potvrdila je portparol ovog preduzeća Natalija Kostrešević.

Ona je rekla da će se snimanjem stanja na terenu utvrditi da li sa aspekta nadležnosti Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” postoje mogućnosti za poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju na ovom dijelu magistralnog puta.

“Javno preduzeće ‘Putevi Republike Srpske’ apeluje na sve vozače, pješake i ostale učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, kako bi saobraćajnih nesreća, kao što je nesreća od prije nekoliko dana u naselju Zeleni Vir, bilo što manje”, rekla je Kostreševićeva.

Foto: ATV