BANJALUKA, 31. januara – Istraživanje Društva srpsko–ruskog prijateljstva “Bratstvo” iz Banjaluke, provedeno prošle godine u Republici Srpskoj, pokazalo je da mladi u Srpskoj žele da uče ruski jezik i očekuju njegov povratak u obrazovni sistem, izjavio je Srni predsjednik ovog društva Rajko Ćulibrk.

Ćulibrk ističe da rezultati istraživanja, provedenog na uzorku od 800 mladih ljudi, govore da 50 odsto ispitanika smatra da je ruski jezik nedovoljno prisutan u Srpskoj.

“Više od 60 odsto njih želi da uči ruski jezik i smatraju da je po značaju odmah iza engleskog i njemačkog”, rekao je Ćulibrk prije promocije zbornika izlaganja sa konferencije o statusu ruskog jezika u Srpskoj, koja je održana u junu prošle godine u Banjaluci.

On je dodao da je jedan od najčešće navedenih razloga zašto treba učiti ruski jezik mogućnost zapošljavanja.

“Svi ispitanici smatraju da je najbolji način za popularizaciju ruskog jezika njegov povratak u obrazovni sistem Republike Srpske”, naveo je Ćulibrk.

Prema njegovim riječima, pomenuto istraživanje bilo je prvi korak u projektu povratka ruskog jezika u obrazovni sistem Republike Srpske, objavila je SRNA.

“Osim toga, pokrenuli smo registar profesora i nastavnika ruskog jezika u Srpskoj, jer nam je cilj da na jednom mjestu okupimo sav kvalifikovani kadar za izučavanje ruskog jezika, koji ćemo moći da aktiviramo kada to bude potrebno”, naglasio je Ćulibrk.

On je dodao da je naredni korak u realizaciji ovog projekta mnogo aktivnije obraćanje institucijama, Vladi Republike Srpske i Ministarstvu prosvjete i kulture.

Promociji zbornika u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci prisustvovala je ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u BiH Ana Ivljeva, predstavnici Ruskog centra “Ruski mir”, te predstavnici Odsjeka za ruski i srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Banjaluci.