BANJA LUKA, 02. juna – Za 24 časa, zaključno s jučerašnjim danom, u Srpskoj je korona virus potvrđen kod još 31 osobe, što je nešto više od šest odsto onih koji su u ovom periodu testirani.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da su se za dan u Srpskoj oporavile 174 osobe, što je pet puta više od broja novozaraženih, dok je zaraza za dan odnijela još tri života.

I u bolnicama je sve manje kovid pacijenata, kao i onih s teškim formama bolesti, te ljudi na respiratorima.

Tako je juče u zdravstvenim ustanovama bilo 258 hospitalizovanih zbog kovida, od čega je na respiratorima njih 37.

Podjećanja radi, u bolnicama je najviše pacijenata bilo 7. aprila ove godine –  1.461, dok je UKC RS rekord u broju hospitalizovanih oborio 11. aprila 2021, kada je u ovoj zdravstvenoj ustanovi bilo 611 kovid pacijenata.

Unazad sedam i po mjeseci u Srpskoj nije prošao nijedan dan bez preminulih od posljedica korona virusa. Naime, 16. oktobra lani posljednji put smo imali dan bez žrtava ove opake zaraze.

Najviše smrtnih slučajeva u Srpskoj je, od početka epidemije, registrovano 16. novembra 2020, kada je bitku sa kovidom izgubilo čak 37 ljudi.

Iz IJZ RS su saopštili da je epidemiološka situacija u Srpskoj trenutno mnogo bolja nego u martu i aprilu.

– U protekloj sedmici, prosječan procenat pozitivnih na korona virus na dnevnom nivou iznosio je 9,2 odsto. U ovom trenutku fokusiramo se na epidemiološke mjere koje se, prije svega, odnose na pojedinca, a to su nošenje maski u zatvorenom prostoru, fizička distanca, pojačana lična higijena i dezinfekcija, kao i pojačana vakcinacija – rekao je direktor ovog instituta Branislav Zeljković.

(Srpskainfo)