led

BANJA LUKA, 24. oktobra – Do kraja godine na području Banjaluke bi trebalo biti zamijenjeno oko 1.000 svjetiljki javne rasvjete energetski efikasnijim LED sijalicama, a preporuka struke je da je potrebno zamijeniti još 4.000.

Prelazak na energetski efikasnije osvjetljenje Banjaluke do sada je išlo laganim tempom. Štedljive sijalice su u prethodnom periodu postavljene samo na pojedinim manjim lokacijama. Prema raspoloživim podacima, trenutno grad osvjetljava samo 286 LED sijalica.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da će se u gradu raditi veći projekat u toj oblasti, nego što je do sada bio slučaj.

– Zajedno sa UNDP ulazimo u projekat modernizacije rasvjete kojim je predviđeno da Grad uloži 200.000 KM, a isto toliko će obezbijediti i UNDP. Po sporazumu, oni vrše izbor izvođača radova, što je jako dobra vijest, jer će sav taj proces izbora, a samim tim i rada na terenu, ići ubrzano, jer ćemo izbjeći probleme koji se trenutno javljaju u oblasti javnih nabavki i koje dovode do zakašnjenja u realizaciji projekata. UNDP je pri kraju sa izborom izvođača radova i do kraja ovog ili početka idućeg mjeseca već bi mogli započeti radovi na predviđenim lokacijama – objasnio je Bilčar i dodao da bi taj posao trebao biti gotov do kraja godine.

Naveo je da će zamjenom biti obuhvaćen centar grada, odnosno prostor od  stare autobuske stanice prema naselju Ante Jakića i dijelovi Obilićeva te da će ukupno biti zamijenjeno najmanje 1.000 sijalica.

Naglasio je da će po okončanju ovog posla doći do smanjene potrošnje električne energije za javnu rasvjetu na tim lokacijama.

– To je vidljivo na lokacijama na kojima je već uvedena LED rasvjeta, na primjer na Banj brdu ili Starčevici. Proračuni su pokazali da je došlo do uštede i do 50 odsto, u zavisnosti od vrsta svjetiljki koje su na pojedinim mjestima ranije bile postavljene – istakao je on.

Napomenuo je da je Evropska banka za obnovu i razvoj uradila Studiju modernizacije javne rasvjete Banjaluke, koja je pokazala da bilo optimalno da se 5.000 svjetiljki zamijeni.

– To je plan koji pratimo. Sada će to biti urađeno za prvih 1.000, a ostatak ćemo uraditi narednih godina – naveo je Bilčar.

Prema raspoloživim podacima, do sada je postojeća rasvjeta zamijenjena sa LED rasvjetom na putu za Banj brdo, i to u ukupnoj dužini od 4,5 kilometara. Tu dionicu obasjava 130 štedljivih svjetiljki. Druga lokacija je parking  kod zavoda “Dr Miroslav Zotović”, koji obasjava 26 LED sijalica.

Na više lokacija u gornjem dijelu Starčevice postojeća javna rasvjeta zamijenjena je LED tehnologijom. Riječ je o ulicama: Jovana Jančića, Ognjena Price, Kosovke djevojke i Rajka Bosnića, u kojima je 130 natrijumovih svjetiljki zamijenjeno LED rasvjetom.

Osnovne prednosti LED rasvjete nad klasičnom je prije svega manja potrošnja energije, duži radni vijek te znatno veća energetska efikasnost. Radni vijek LED rasvjete je u prosjeku 50.000 sati, ali i to zavisi od dnevne upotrebe rasvjete. Ako se rasvjeta koristi 24 sata dnevno, njen radni vijek će iznositi manje od 6 godina, dok se, ako se koristi šest sati dnevno, njen radni vijek povećava na čak 23 godine.

Modernizacija osvjetljenja Banjaluke je jedan od dugoročnih planova Grada sa ciljem da iz budžeta smanje izdvajanja za račune za potrošenu električnu energiju, koja godišnje odnese oko 1,9 miliona maraka.

Trenutno se na području grada nalazi oko 17.500 svjetiljki dok se na gradskom području nalazi oko 30 kilometara ulica koje je potrebno osvijetliti. Na seoskom području postoji oko 5.500 svjetiljki.

Žalbe na tender koče projekte

Odjeljenje za komunalne poslove je početkom godine pokrenulo tri tendera koji se odnose na projekte javne rasvete.

– Problem je što u toj oblasti imamo dva izvođača koji se stalno svađaju i na tenderima ulažu žalbe jedni protiv drugih. Na sva tri tendera smo dobili žalbe jednog izvođača, a nakon toga su  nam stigle i tri kontražalbe drugog izvođača – objasnio je Bilčar.

Dok se to pitanje ne razriješi Gradu su, kaže, „ruke vezane“.

– Zbog takvih zastoja ne možemo odgovoriti na zahtjeve sa terena – zaključio je Bilčar.

(Srpskainfo)