revija

BANJA LUKA, 24. novembra – Ovogodišnji moto revije je “Mogu sve što poželim” sa željom da se javnosti ukaže na mogućnosti osoba sa invaliditetom, a ne samo na “nedostatke”.

Četvrta modna revija osoba s invaliditetom “Baš po mjeri”, biće održana 28. novembra u Banskom dvoru, od 19 časova.

U ulozi modela naći će se 29 žena i 16 muškaraca sa različitim vrstama invaliditeta, koji će nositi kreacije dizajnerke Aleksandre Ivanković. Svaki učesnik će nositi svoju “po meri” skrojenu odjevnu kombinaciju, sa detaljima zmijanjskog veza, prirodnim materijalima i zemljanim bojama.

Javnosti dobro poznato ime – Biljana Nedić, novinarka, košarkašica i aktivistkinja, publici će se ove godine predstaviti plesnom tačkom. Ona je ujedno i u organizacionom odboru revije.

– Svake godine imamo neku posebnu poruku i motiv kojim se vodimo, prikazali smo ljude sa invalidtetom u ulozi roditelja i roditelje koji odgajaju djecu s poteškoćama u razvoju, a ovaj put poruka koju želimo da pošaljemo je „Mogu sve što poželim“. Nadamo se da ćemo ovom revijom pričati o ljudima, o modi, o plesu, tako da nam riječ invaliditet ni u jednom momentu nije u prvom svjetlu – govori Biljana.

U pratećem dijelu programa nastupiće Etno grupa “Iva”, hor “Castratonica”, a predstaviće se i akademski plesni klub „Habanera“.

U organizaciji događaja učestvuje više od 50 volontera.

– Svaki put me dodatno fascinira kako se ovako veliki događaj može organizovati bukvalno bez marke. Ovo je dokaz da postoji dobrog u ljudima, možda i više nego što mislimo, svi smo vođeni tom lepom emocijom i radujemo se večeri koja nam predstoji – rekla je Biljana.

Želja nam je da pokažemo šta sve osobe sa invaliditetom mogu, da pošaljemo poruke koje će uticati na stvaranje preduslova za samostalan život ovih ljudi, te otvoriti mogućnosti za njihovo učešće u svim oblastima života i rada, poručila je i doktorka Snežana Kutlešić-Stević, organizatorka događaja. Naglasila je da je invaliditet samo jedna karakteristika koja ne određuje osobe koje ga posjeduju.

Kako je najavljeno, sva pristigla sredstva biće donirana za učesnicu revije, Anu Gloginju, koja je trenutno u procesu liječenja.

Zapitajmo se

Biljana Nedić vodi i blog gdje kroz svoj primjer otvoreno piše o radostima i problemima koje svakog od nas prate kroz život.

– Nije lijepo isticati nečiju fizičku karakteristiku za koju nije kriv. Nije lijepo da ta karakteristika bude ispred uspjeha te osobe. Mislite li da ljudima kojima se fizički ne vidi „nedostatak“ ne fali ništa, da oni nemaju problem, da su savršeni i spolja i iznutra, da se ne bore sa nekim svojim strahovima – “natjerala” nas je Biljana da se zapitamo.

(Srpskainfo)