1

BANJA LUKA, 29. novembra – Četvrta modna revija osoba sa invaliditetom, pod nazivom “Baš po mjeri”, održana je večeras u prepunom Banskom dvoru u Banjaluci.

Moto ovogodišnje revije je “Mogu sve što poželim”, sa željom da se ukaže na mogućnosti osoba sa invaliditetom, a ne samo na njihove “nedostatke”.

U ulozi modela našlo se 28 žena i 15 muškaraca sa različitim vrstama invaliditeta, koji su nosili kreacije dizajnerke Aleksandre Ivanković.

Svaki učesnik je nosio odjevnu kombinaciju sa detaljima zmijanjskog veza, prirodnim materijalima i zemljanim bojama.

Snežana Kutlešić-Stević, organizator i idejni tvorac ove revije, istakla je da je njihova želja da se osobe sa invaliditetom predstave u novom svjetlu, kao i da se ukaže na činjenicu da je invaliditet samo jedna karakteristika koja ne određuje osobu koja ga posjeduje.

“Želimo i da pošaljemo poruku koja će uticati na stvaranje preduslova za samostalan život osoba sa invaliditetom, te otvoriti mogućnosti za njihovo učešće u svim oblastima života i rada”, istakla je Kutlešić-Stevićeva.

Prema njenim riječima, ove godine su odlučili da sva pristigla sredstva od donacija preusmjere za liječenje učesnice revije, Ane Gloginje.

Dušica Lipovac, učesnica revije, rekla je da je ovo jedan od događaja koji mijenja svijest prema osobama sa invaliditetom.

“Mi svojim aktivizmom, radom i učestvovanjem u ovakvim događajima mijenjamo sliku prema osobama sa invaliditetom. Ovaj događaj doprinosi da se razvije svijest i da idemo u jednom pozitivnom pravcu ka boljem svijetu za sve nas i poštovanju različitosti”, kazala je Lipovac.

U pratećem dijelu programa nastupili su Etno grupa “Iva”, hor “Castratonica”, a predstavio se i plesni klub “Habanera”.

U organizaciji je učestvovalo više od 50 volontera.

2 3 4 5 6 8 9 10 11 1 12

(Nezavisne)1

(Nezavisne)