Neizvjesnost u vezi s tim kako će na jesen izgledati nastava i da li će djeca učiti u školi ili od kuće, jedna je od najčešćih tema o kojoj, mjesec dana pred novu školsku godinu, razgovaraju roditelji u RS, pa i cijeloj BiH.

Svi vjeruju da se sa zdravljem djece ne treba igrati, ali većina smatra i da nastava na daljinu dugoročno nije rješenje, te da je bar neki povratak u učionicu potreban za kvalitetno obrazovanje. S nestrpljenjem očekuju i da čuju kako bi mogao da izgleda neki kombinovani model nastave, ako nastava u učionicama „po starom“ ne bude moguća. Dodatno su zabrinuti roditelji budućih prvačića, učenika koji treba da krenu u šesti razred, kao i onih koji počinju srednjoškolsko obrazovanje.

– Ne znam kako bi to izgledalo ako bi dijete moralo prvi put učiteljicu da vidi na televiziji i kakav bi doživljaj škole moglo imati. Ne znam ni ko bi ostajao s njom kući, dok mi radimo – objašnjava dilemu Svetlana M. iz Banjaluke, majka djevojčice koja kreće u prvi razred.

Opcije

Dilema su svjesni i nadležni, pa se, kažu, i dalje razmatraju sve opcije, uz nadu da će epidemiološka situacija dozvoliti da se nastava izvodi u učionicama, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.