BANJALUKA, 11. aprila – Nesavjesni stanari ne poštuju pravila kućnog reda u stambenim zgradama, ostavljaju otpad u zajedničkim prostorijama i bacaju smeće sa terasa, a plaćanje računa za njih je nepoznanica.

Zbog svega ovog ispaštaju drugi stanari koji ne znaju kako da stanu u kraj lošem ponašanju svojih komšija.

Predsjednik zajednice etažnih vlasnika jedne od stambenih zgrada na Starčevici Milorad Arlov rekao je da se najčešće krše pravila u vezi sa plaćanjem zajedničkih obaveza.

– Vjerovatno u svakoj zgradi postoji nekoliko stanara koji prave problem u vezi sa plaćanjem troškova za čišćenje stubišta, zajedničke struje, vode i drugo – kazao je Arlov.

On dodaje da takvih komšija nema mnogo, a kućni red se krši i ostavljanjem otpada u podrumima ili hodnicima zgrada poslije renoviranja, objavio je Glas Srpske.

– Dešava se da neko adaptira stan pa ostavi okvire vrata ili prozora, ali to se rješava sa nekoliko lijepih riječi – rekao je Arlov.

Prema njegovim riječima, više ne važi popodnevni odmor od 15 do 17 časova, jer je sada drugačije radno vrijeme. Bušenje i druge radove stanari izvode kad imaju slobodnog vremena.

Borka Antonić iz naselja Kočićev vijenac kaže da godinama živi u zgradi gdje se susretala sa raznim vidovima “kulture” komšija.

– Imala sam komšije koji su bacali smeće, mrvice i opuške od cigareta sa terase, a otpad je uglavnom završavao kod mene na terasi – kazala je Antonićeva.

Ona je istakla da nije protiv žurki ili proslava u stanu, ali da se prije toga obavijeste komšije i dogovori o svemu.

Načelnik Odjeljenja komunalne policije u Gradskoj upravi Dragan Lukač naveo je da građani najčešće prijavljuju komšije zbog neodržavanja instalacija, što uzrokuje štetu u njihovim stanovima.

– Prijave dobijamo i zbog uzurpacije ili nepropisnog korišćenja zajedničkih prostorija, narušavanja kućnog reda i držanja kućnih ljubimaca bez saglasnosti ZEV-a – kazao je Lukač.

Kazne

– Prema Zakonu o održavanju stambenih zgrada, Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama i Odluci o zaštiti i držanju životinja na području grada kazne za fizička lica iznose 100 KM, a za pravna lica 500 maraka – rekao je Dragan Lukač.