BANJA LUKA, 02. februara – Pronaći majstora za popravku veš mašine, šporeta ili bojlera, vodoinstalatera ili čovjeka od zanata za grijanje, u Banjaluci je poprilično lutrija.

Oglasa ne manjka, ali iskustva govore da nije lako doći do njih. Većina ima dosta posla, pa ih danima treba čekati, a neki, jednostavno, ne dođu po dogovoru ili su im usluge veoma skupe.

Oglasa u Banjaluci za električara nema previše. Dobiti dobrog majstora za struju teško je, pa je sreća kada neko poznaje majstora. Ono što se može pronaći na internetu su uglavnom servisi bijele tehnike. U nekima vas prvo pitaju gdje se nalazite, a cijena je, uglavnom, po dogovoru, kada dođu na adresu i vide šta treba da se radi. Neki za sve vrste električarskih radova traže 20 KM.

Naši sagovornici, koji su imali dobra ili lošija iskustva u traženju osobe koja će im uraditi nešto oko struje, vode ili grijanja, kažu da je dobrog majstora baš teško naći, posebno unazad godinu-dvije.

– Čovjeka koji nam je radio centralno grijanje u kući znali smo godinama. Skoro cijelom naselju je radio sistem. Majstor pravi. Prošle godine trebalo je nešto provjeriti, pozvala sam ga, ali on više nije u Banjaluci. Otišao za Njemačku. Mogu misliti koliko takav majstor tamo može dobro da zaradi – priča za Srpskainfo Mirjana T. iz naselja Paprikovac.

Ove godine imala je loše iskustvo dok je tragala za osobom koja zna da zamijeni ventil na kotlu za grijanje. Prvo se dobro namučila dok je došla do broja telefona čovjeka koji je, kako joj je rečeno, dobar u svom poslu. Kada ga je pozvala i objasnila o čemu se radi, rekao je da to nije veliki problem i da će doći za dva dana. Nije se pojavio tog dana, a ni nekog narednog.

– Pozvala sam ga, rekao je da ima previše posla. Opet je rekao da će doći za dva dana, ali ništa od toga nije bilo. Nema koga nisam onda pozvala, pa sam uspjela da pronađem majstora koji je došao za dan i sve sredio – priča naša sagovornica.

Loše iskustvo ljetos imao je i Goran B, i to sa molerom. I u njegovom slučaju slična situacija. Majstor koji mu je godinama krečio stan otišao je u inostranstvo. Na internetu je pronašao jedan oglas, sa fotografijama, nije imao potrebe da sumnja da posao neće biti dobro urađen.

– Bio je sam, radio je dva dana i uzeo 150 KM. Iza sebe je ostavio haos, fleke od boje su bile na sve strane, čak nije ni stavio najlon po svim površinama gdje je radio, iako ga je imao sa sobom. Na mjestima gdje je trebalo nešto gletovati, kao da je radio potpuni amater – priča svoje iskustvo ovaj Banjalučanin.

UVIJEK NA USLUZI MUŠTERIJAMA

Među majstorima je puno čestitih, profesionalnih i uslužnih. Stalnim mušterijama su uvijek na usluzi, nisu skupu, a dolaze kada ih pozovu u bilo koje doba dana.

– Trebalo je promijeniti prekidač za svjetlo i bojler, pa sam nazvao majstora kojeg znam godinama. Rekao je da će doći dan kasnije oko 12. Došao je poslijepodne, jer je imao problem sa ljudima prije mene koji nisu rekli šta stvarno trebaju, pa je mali kvar u stvari bio veliki, pa je ostao duže od planiranog – priča Jovica P.

Naš sagovornik iz Borika kaže da godinama ima sjajnog majstora za elektro uređaje.

– Zvao sam ga zbog mašine za suđe i veš mašine i svaki put je došao kako je obećao. Profesionalan, pedantan i sa korektnim cijenama usluga – kaže on.

(Srpskainfo)