Sudeći po svemu što smo do sada čuli i vidjeli, đaci u Srpskoj i njihovi učitelji i nastavnici, najbliži su nekom vidu kombinovane nastave u novoj školskoj godini.

Ali muke u vezi sa obrazovanjem u uslovima pandemije virusa korona, ne prestaju kod modela školovanja.

Epidemiološka situacija u RS daleko je od smirene, kakvu smo, negdje potajno, svi priželjkivali tokom ljeta, da bi nam dala i vjetar u leđa da najesen otvorimo i škole. Ako je pratiti stavove iz SZO, u kojoj kažu da tamo gdje se virus i dalje širi u zajednici, treba biti oprezan i sa povratkom u učionice, onda mi sigurno treba da budemo na oprezu.

A smatraju to i brojni roditelji. U neizvjesnosti sa kojom smo suočeni u svim aspektima života, mnogi od njih postavljaju i pitanje da li djecu treba izložiti takvom riziku kao što je povratak u škole, odnosno šta će se dogoditi ako se u takvim uslovima pojave žarište virusa.

I koliko god da priželjkuju povratak svoje djece u redovnu nastavu, jer ona na daljinu je dobra samo kao privremeno ili prinudno rješenje, a roditelji nisu u stanju da dugo budu i učitelji svoje djece, teško se otrgnuti i takvim strahovima. Otvorena pitanja i dileme se tako, dvadesetak dana prije početka škole, samo slažu jedna na drugu.