saobracajni prekrsaji

BANJA LUKA, 04. marta – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske predstavilo je juče u Banjaluci novu verziju elektronske evidencije saobraćajnih nezgoda, koja omogućava da se na moderan i savremen način prati stanje bezbjednosti saobraćaja.

Načelnik Uprave policije MUP-a Srpske Dalibor Ivanić istakao je da će nova aplikacija omogućiti da se saobraćajne nezgode prate sadržajnije, ali i da se evidentiraju problemi, kao i vjerovatni uzroci.

“Na ovaj način imaćemo dobru podlogu za planiranje aktivnosti u narednom periodu, te će naše aktivnosti biti, prije svega, preventivnog karaktera”, rekao je Ivanić novinarima.

On je naveo da nova verzija elektronske evidencije bilježi sve saobraćajne nezgode na putevima Srpske bez obzira na to da li su s materijalom štetom ili s nastradalim licima.

“Trenutno smo jedina bezbjednosna agencija u BiH koja je počela s elektronskim evidentiranjem saobraćajnih nezgoda, u skladu s preporukama Evropske komisije”, naglasio je Ivanić.

On je istakao da je generalno gledajući stanje bezbjednosti na putevima Srpske zadovoljavajuće, te da je broj saobraćajnih nesreća s nastradalim licima u padu u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema njegovim riječima, MUP Srpske trenutno realizuje projekat u okviru kojeg će vrlo brzo na putevima Srpske biti postavljeno 100 stacionarnih radara, kao i 10 mobilnih sistema, koji će biti ugrađivani u vozila i imati funkciju presretača.

Načelnik Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a Srpske Divna Lovrić Bojanić rekla je da nova aplikacija omogućava razmjenu podataka sa zemljama u regionu i EU, koje na isti način vode evidenciju saobraćajnih nezgoda.

“Prednost aplikacije je i što je povezana sa drugim registrima koji se vode u MUP-u Srpske, čime je policijskim službenicima olakšan i ubrzan unos podataka, te smanjena mogućnost greške”, rekla je Bojanićeva.

Ona je istakla da nova aplikacja omogućava kvalitetnu analizu podataka, koja je jedan od ključnih faktora za identifikovanje problema, donošenje nacionalnih strategija i preporuka, te kvalitetno upravljanje bezbjednosti saobraćaja.

 (Banjaluka.net)