muzej

BANJA LUKA, 26. novembra – U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci danas je, u organizaciji Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, otvorena humanitarna aukcija 28 slika doniranih od 19 umjetnika iz Srpske i Srbije, a sav prihod od prodaje namijenjen je za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju.

Aukciju je kao doprinos likovnih umjetnika radu Odbora inicirao slikar iz Banjaluke Branko Milošević.

“Od svojih prijatelja slikara sa kojima sam često na likovnim kolonijama uspio sam da prikupim 28 slika, čijom ćemo prodajom pomoći toj djeci na Kosovu i Metohiji”, izjavio je Milošević novinarima.

Бањалука - Милорад Арлов

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov pozvao je sve koji su u mogućnosti da kupovinom slika pomognu ovaj humani projekat za pomoć izgradnji Dnevnog centra za 140 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Kosmetu.

“Zahvalni smo svim slikarima i njihovim velikodušnim donacijama, kao i Muzeju Republike Srpske koji nam je ustupio prostor i svu potrebnu pomoć za ovu humanitarnu aukciju”, istakao je Arlov.

On je rekao da je projekat Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici vrijedan oko 280.000 evra, od čega je vrijednost izgradnje oko 216.000 evra, te dodao da je objekat, veličine 700 metara kvadratnih, stavljen pod krov, i predviđeno je da radovi budu završeni do 19. avgusta.

Бањалука - изложба - хуманост

Arlov je pozvao sve u Srpskoj da do kraja godine pozovu i humanitarni broj 1412 i doniraju jednu KM za izgradnju Dnevnog centra.

“Dnevni centar će biti druga kuća ovoj djeci i poklon Republike Srpske”, naglasio Arlov.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da će humanitarna aukcija biti otvorena do 30. novembra.

“Zadovoljstvo je učestvovati u ovoj sjajnoj akciji pomoći braći na Kosovu i Metohiji”, istakao je Savić.

Tokom otvaranja aukcije održana je video-prezentacija hronologije gradnje Dnevnog centra, a u svečanosti su prigodnim programom učestvovala i djeca sa posebnim potrebama iz Javne ustanove “Sunce” iz Prijedora.

Otvaranju humanitarne aukcije slika u Muzeju Republike Srpske prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak i Andrea Dorić.

U Republici Srpskoj je u akciji prikupljanja sredstava za izgradnju Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici učestvovalo oko 20 lokalnih zajednica Srpske, Vlada Srpske, nekoliko javnih javnih preduzeća i humani ljudi.

(Srna)