U Srpskoj je, do juče, zbog korona virusa, u bolnicama bilo hospitalizovano ukupno 129 pacijenata, a dan ranije 118, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Za samo jedan dan, ukupan broj hospitalizovanih u Univerzitetskom kliničkom centru RS povećan je sa 35 na 42, dok je, zaključno s jučerašnjim danom, u ovoj zdravstvenoj ustanovi na respiratoru bilo šest pacijenata, a dan ranije tri.

Pored šest pacijenata na respiratoru, po jedan je bio na nosnoj kanili visokog protoka i na kiseoničnoj masci.

U ostalim bolnicama u Srpskoj za dan su hospitalizovana još četiri pacijenta.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kaže da su zdravstveni radnici premoreni. On je još jednom pozvao građane da se, s ciljem smanjenja broja novozaraženih, ponašaju odgovorno, nose zaštitne maske i poštuju sve preventivne mjere.

– Pohvalio bih sve one koji se toga pridržavaju. Međutim, oni manje savjesni ne samo da rizikuju svoje i zdravlje svojih najbližih, nego prave posao i zdravstvenim radnicima, koji nemaju vremena za odmor – ističe Đajić za Srpskainfo.

Dodaje da je tačno da većina zaraženih ima blagu kliničku sliku, ali da ima i onih koji završavaju na respiratorima, a među kojima su i mlađi ljudi.

– To znači da svi maksimalno treba da budemo oprezni i po propisima nosimo zaštitnu opremu. A oni koji neće da nose maske kako treba, nego ih nose ispod nosa ili brade, neka ih skinu. Jer, to nije nikakva zaštita – poručuje Đajić.

(Srpskainfo)