banj-brdo

BANJA LUKA, 23. novembra – Uređenje nove rekreativne zone i arboretuma na područiju Trapista trebalo bi početi iduće godine, a radovi bi se trebali finasirati iz međunarodnih fondova.

Nova  zelena oaza obuhvata prostor takozvane Trapiske šume, koja se nalazi na potezu od Banjalučke pivare prema naselju Česma.

– U završnici je priprema projektne dokumentacije za finansiranje iz eksternih fondova. Ukoliko uspijemo u tome, obezbijedićemo veći iznos sredstva za ovaj projekat kojim bi obuhvatili veći prostor, a ne bi opterećivali gradski budžet – rekao je pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo ali nije precizirao koji iznos očekuju.

Naveo je da tokom naredne godine trebaju početi radovi.

– Arboretum obuhvata prostor od 100 hektara. U slučaju da dobijemo ova sredstva nećemo moći urediti cjelokupan prostor već je u planu da ulaganje rasporedimo po stazama i linijama. To znači da neće biti uređena jedna kompaktna površina već će se prostirati u skladu sa zanimljivim ambijentima koji će se prvi aktivirati – dodao je Šukalo.

Arboretum

Prema njegovim riječima, to znači da će urediti interesnatne pješačke staze, izletnička mjesta, postaviti jedan manji paviljon, te nabaviti sadnice, sjemena, reznice, rasadnička oprema i nešto mehanizacije.

– Biće uređen i dio obale rijeke Vrbas pošto dio arboretuma izlazi na ovu rijeku – naveo je on.

Pored rekretivne zone, ovaj projekat podrazumijeva i uspostavljanje arboretuma, odnosno to je vrsta botaničke bašte u kojoj se nalaze samo drvenaste vrste i grmlje.

– Siguran sam da različite vrste stabala iz mnogih dijelova svijeta mogu u našoj klimi da opstanu i siguran sam da će neke naći svoje mesto i u Trapistima – rekao je on.

Objasnio je da im je cilj da arbortumom obuhvate većinu bio geografskih regiona sa umjerenom klimom što obuhvata stotine vrsta.

– U njemu će biti vrste stabala koje možemo vidjeti u gradskim drvoredima i alejama. Pored toga, možemo očekivati i vrste kojih nema u Banjaluci, što je i cilj arboretuma, da možete da prikažete nešto što nije redovno – naveo je  Šukalo.

Novac

Realizacija će u velikoj mjeri zavisiti od toga da li će se uspjeti obezbijediti sredstva iz međunarodnih fondova. Ipak, bez obzira na ishod, Šukalo poručuje da je dogodine u planu uređenje nove zelene oaze.

Objasnio je da će u tom slučaju koristiti sredstva iz budžeta grada, ali da će sredstva biti dostupna u dosta manjem iznosu. To će značiti da će moći izvesti i manji obim radova.

Uređenjem ovog prostora u Trapistima grad bi dobio još jednu zelenu oazu, pored Banj brda, koje je najveća i najuređenija rekreativna zona. Najpoznatije banjalučko izletište se nalazi na južnoj strani grada, na 431 metara nadmorske visine, odakle se pruža panoramski pogled na grad.

banj brdo 2

Izletište je bogato šumom, stazama za šetnju i planinarenje, izvorima vode za piće, kao i uređenim mjestima za odmor i razonodu. Banj brdo se profilisalo kao jedan od značajnijih turističkih lokaliteta na području grada i predstavlja nezaobilaznu tačku u grupnim ili individualnim razgledanjima grada. Veliki broj turista koristi pješačku rutu od centra Banjaluke do Banj brda.

Pored turista, veliki broj stanovnika koristi izgrađene i uređene staze za šetnju i biciklizam, koji uveliko utiču na profilisanje lokacije kao rekreativne i izletničke zone.

Divlje deponije

Jedan od velikih problema na ovoj lokaciji su divlje deponije.

– Lani je urađena proreda šumske vegetacije, saniran put kroz šumu i prikupljena velika količina smeća sa divljih deponija koje su napravili nesavjeseni pojedinci. Nedavno sam bio u Trapistima i na nekoliko lokacija sam vidio da su opet nastale nove deponije. To je stvarno veliki problem koji ćemo morati riješiti – naveo je Šukalo.

Dodao je da je jedna od mogućnosti da se na neki način blokira pristupni put kroz šumu i da ga mogu koristiti samo radnici šumarije kada trebaju nešto da urade na ovoj lokaciji.

(Srpskainfo)