privredni-kriminal-privođenje

BANJA LUKA, 18. marta – Republičko javno tužilaštvo proširilo je istragu protiv inspektora Policijske uprave Banjaluka Nenada Grujića i Jelene Florjan, a u nastavku istrage i u pravcu otkrivanja saučesnika i prikrivača osumnjičenih, planirano je saslušanje tužioca, načelnika, zamjenika komandira, te više policijskih službenika, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Izvor iz istrage otkriva da rezultati dosadašnje istrage upućuju na osnovanu sumnju da su inspektori Policijske uprave Banjaluka Grujić i Florjan, kao pripadnici „tima 1“ za borbu protiv privrednog kriminala, svoj odgovoran posao kriminalističkih inspektora, čiji je osnovni cilj bio borba protiv korupcije, iskoristili za pribavljanje lične imovinske koristi.

– U daljem toku istrage Tužilaštvo će u saradnji sa ovlašćenim službenim licima, preduzeti sve neophodne dalje istražne radnje u cilju potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, te pronalaženja i otkrivanja eventualnih saučesnika i prikrivača – otkrio je izvor iz istrage.

U nastavku istrage biće saslušan i tužilac OJT Banjaluka koji je takođe bio dio „tima 1“ za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije.

– Saslušanje tužioca ukazuje se posebno neophodnim imajući u vidu sadržaj izjave Branislava Vidića, direktora „Srednjoškolskog doma“ Banjaluka i međusobnog razgovora sa Grujićem i Florjanovom, jer iz tih dokaza proizilazi da su osumnjičeni Vidiću stavili do znanja da je dio novca odnosno 10.000 maraka potrebno dati postupajućem tužiocu kako bi se postojeća prijava protiv Vidića navodno odbacila- dodao je izvor iz istrage.

privredni-kriminal-privođenje-3

Postojanje osnovane sumnje da su inspektori počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret primanje mita, kako se navodi, posebno proizilazi iz dokaza pribavljenih sprovođenjem posebnih istražnih radnji nadzora i tehničkog snimanja telekomunikacija, simulovanog davanja otkupnine, korišćenje prikrivenog istražioca i korišćenje informatora, te tajno praćenje i tehničko snimanje lica, transportnih sredstava i predmeta.

Tvrdili da novac ide šefovima i tužiocu

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, osumnjičenim inspektorima na teret se stavlja da su 13. februara ove godine oko 12.30 časova u svojstvu inspektora MUP Republike Srpske, zaposlenih u Policijskoj upravi Banjaluka, nakon što su duži vremenski period preduzimali službene radnje u okviru svojih službenih ovlašćenja po prijavi koju su zaprimili protiv Branislava Vidića, direktora JU Srednjoškolski dom Banjaluka i vršili izuzimanje dokumentacije iz ove javne ustanove, Florjan Jelena pozvala Vidića i saopštila mu da treba odmah da se nađu u restoranu „Sirano“.

Vidića su u pomenutom restoranu čekali Florjan i Grujić koji su ga odmah upitali gdje mu njegov telefon, pa kada im je saopštio da je ugašen, Grujić govori Vidiću da trpe veliki pritisak da se protiv Vidića podnese krivična prijava tužilaštvu. Grujić tada saopštava Vidiću i da su oni spremni da čitav slučaj zataškaju tako što će Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Vidića podnijeti prijavu za neko izmišljeno krivično djelo, a da će tu prijavu tužilac odbaciti u kratkom roku i da se Vidićevo ime neće spominjati u medijima, jer će oni (Grujić i Florjan) to srediti obzirom da imaju svoje novinare.

Osumnjičeni tada traže novčani iznos od 20.000 maraka koji su rekli da će biti podeljen tako što će 10.000 maraka dati tužiocu, a po 5.000 maraka dvojici načelnika u Policijskoj upravi Banjaluka.

Grujić i Florjan traže tada da Vidić novac obezbjedi i pripremi za predaju 18. februara. Dogovorenog dana, Vidić je bio opremljen označenim novčanicama u iznosu od 20.000 maraka koje je predao Grujiću na parkingu u blizini pomenutog restorana. Predaja novca izvršena je u autu osumnjičenog inspektora „reno laguna“, nakon čega je uslijedilo hapšenje. Nakon toga, Vidić je otišao i u sjedište Policijske uprave Banjaluka, odnosno u kancelariju 83 gde je Florjanova uzimala izjavu kako bi završila krivičnu prijavu i prosledila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Zatraženo produženje pritvora

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovaog i najtežih oblika privrednog kriminala zatražilo je produženje pritvora za inspektore Nenada Grujića i Jelenu Florjan i to za još dva mjeseca.

– Grujić je dugogodišnji kriminalistički inspektor, a osumnjičena Florjan takođe je zaposlena na istim poslovima, pa postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni ukoliko budu pušteni na slobodu uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze i tragove važne za krivični postupak. Dakle, postoje naročite okolnosti da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svedoke, eventualne saučesnike ili prikrivače, ukoliko bi se našli na slobodi- navedeno je između ostalog u zahtevu za produženjem pritvora osumnjičenim inspektorima.

(Srpskainfo)

 


Novum
Novum
Novum
Novum