BANJALUKA, 27. januara – Više od 1.500 mališana čeka na upis u vrtić u ovoj godini, rekla je Nataša Radulović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Ona kaže da je za razliku od prošle godine, kada je smještaj u vrtić čekalo 2.000 mališana, broj znatno manji.

Ona naglašava da roditelji treba da odluče da li će dijete upisati u vrtić kada bude imalo jednu ili tri godine, s obzirom na listu čekanja.

Treća solucija je privatni vrtić, gdje nema čekanja i u kojima cijena nije znatno viša.

“Nesporno je da je lista čekanja dugačka, ali svaki dan se trudimo da proširimo naše kapacitete. Proširili smo vrtić ‘Kolibri’ u Lazarevu, gdje je smješteno preko 250 djece. Nadamo se da će taj vrtić s novim planom grada da bude proširen do 450 djece”, naglasila je Radulovićeva.

Ona dodaje da društvo prvo treba da ulaže u dijete i majku koja ga rodi i da ona što duže bude sa njim, objavile su Nezavisne novine.

“Moramo ulagati u djecu, jer su oni budućnost i moraju imati dobre uslove u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi. Plan je da u Helsinškom parlamentu u Krfskoj ulici u naselju Obilićevo bude upisano 50 mališana, a samim tim ćemo osloboditi kapacitete drugih vrtića”, kazala je Radulovićeva.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da će u ovoj godini biti izgrađena dva vrtića u naseljima Starčevica i Lazarevo.

“U toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. To smo uspješno završili u  vrtiću ‘Kolibri’ u Lazarevu. Na Starčevici imamo manjih problema, ali se nadam da će sve biti riješeno kako bismo mogli započeti sa izgradnjom vrtića, koja su prijeko potrebna ovoj mjesnoj zajednici”, kazao je Gavranović.

Upis

Radulovićeva kaže da su prošle godine upisali 930 mališana.

“Iako smo smanjili broj djece koja čekaju na upis u vrtić, mnogo ih je još na čekanju. Iako smo ih tokom prošle godine upisali 930, to je nedovoljno, jer broj onih koji čekaju svakim danom je sve veći”, kazala je Radulovićeva.