Zdravstveno stanje sjevernokorejskog diktatora Kim Džong Una predmet je brojnih spekulacija, objavili su svjetski mediji. Navodno je imao kardiovaskularnu operaciju 12. aprila i od tada mu je zdravlje ozbiljno ugroženo, piše 24sata.hr.

Pjongjan i dalje ćuti o stanju svog vođe, ali zato su se uticajni strani mediji raspisali o Kimovim potencijalnim nasljednicima. Bloomberg i Financial Times kao mogućeg pretendenta na sjevernokorejski tron ističu i diktatorovog nećaka Kim Han Sola koji je studirao u Mostaru.

Šesnaestogodišnji Kim došao je studirati na United World College, u međunarodnu školi koju su, zajedno s mladim Sjevernokorejcem, pohađala još 73 učenika iz 29 zemalja. Mostarci ga se prisjećaju sa simpatijama.

– Vazda je visio u jednoj kafani na Španskom trgu. Trebaš to vidjeti. Uđeš u neku avliju, a tamo isto kao da je 1986. Tu se služilo piće, bila je i rakija, pravila je gazdarica. Tu je on pio, a ovi naši su ga zvali Rakija – priča jedna Mostarka. Čini se kako se mladi Kim zavukao pod kožu domaćem svijetu.

– Bio je chill, preopušten tip. Nije imao veze s dedom. Normala. Bio je onako malo šmokljast. Nije pričao puno ni o stricu, koliko znam. Ok lik – zaključuje ona.

I zbilja, u to vrijeme o njemu se pisalo kao o suštoj suprotnosti aktuelnom diktatoru. Kim Han Sol odrastao je u Macauu, a u kasnijim istupima otvoreno je kritikovao svog strica. U jednom intervjuu koji je dao tokom boravka u Mostaru, priznao je da sanja o povratku u domovinu. Ipak, čini se da mu ni u Hercegovini nije bilo loše.

– Totalno mu se svidio naš način života. Volio je da sluša rock, volio je izlaziti, volio je pravo jesti naše pite – priča Mostarka. Družio se, kaže, najviše sa svojim kolegama s koledža.

 

– To ti je bio njegov krug, uglavnom stranci iz raznih dijelova svijeta. Jednom mu je prišao jedan naš stariji čovjek. Raspričali se njih dvojica i ovaj mu na kraju kaže: “Dobar ti je bio djed, ali ovaj novi ti vala ništa ne valja” – prepričava kroz smijeh mještanka.

Vlasnica ugostiteljskog objekta u kojem je mladi Rakija provodio studentske dane kaže da je non stop bio tu.

– Imali bi partije petkom i subotom ovdje u bašti. Ne sjećam se da je baš pio rakije, ali sjećam se limunade i piva. On i ekipa s koledža bi uvijek pili Karlovačko, ne znam zašto. A o njemu vam mogu reći samo najljepše. Momak kao i naši momci, normalan, družili se, bio je pristojan. Kad bi me sreo na putu bi me pozdravio… Sve je bilo ekstra. Nedostaje nam – sjetno govori ugostiteljka.

Mostarac koji je s Kimom pohađao isti koledž kaže kako je mladić nekad znao nestajati iz škole. Kad bi posumnjali da je u opasnosti, povlačili su ga na neko sigurnije mjesto. Ali uglavnom je sve bilo u redu. Nakon dvije godine je diplomirao i nastavio studij u Francuskoj.

A gdje je sad Kim Han Sol? Ne zna se. Bezbrižne studentske dane zamijenila je surova sjevernokorejska stvarnost. Prije tri godine, na aerodromu u Kuala Lumpuru, ubili su mu oca, Kim Džong Unovog polubrata.

Od tada je s majkom i sestrom u bijegu, a njihova trenutna lokacija je nepoznata. Posljednji izvještaji navode kako je zaštićen, ali umoran od sigurnosnih mjera i života u egzilu. Pišu kako često pije, i to po danu.

(Srpskainfo)