Postoje vrste pasulja koje više nadimaju, ali zbog načina pripreme jela, može se uticati na ovaj neprijatan osJećaj.

Mahunarke predstavljaju jedan od najvažnijih sastojaka mediteranske dijete, već godinama poznate kao najzdravijeg načina ishrane.

Međutim, mnogi se ustežu da ih često uključe u svoj jelovnik zbog nadimanja i gasova koji nas dovode u neprijatnu situaciju. Ipak, postoji način da se pomire prednosti i mane konzumacije ovih hranljivih namirnica. Prije svega, potrudite se da izaberete one koji izazivaju manje pomenutih tegoba.

Najviše gasova izaziva prebranac, kako zbog gustine tako i veće količine crnog luka koji, takođe, dovodi do nadimanja. Odmah iza njega je klasičan bijeli pasulj koji domaćice najčešće kuvaju.

Ako tražite mahunarke koje najmanje nadimaju, probajte azuki pasulj, sitnog zrna i porijeklom iz Kine.

On je bogat izvor proteina, ali i antioksidanasa, pa se preporučuje zbog blagotvornog dejstva na organizam. Manje nadimanja takođe izaziva soja i sočivo.

Dobra vijest je da se organizam može polako navići na mahunarke, pa tako treba početi sa manjim porcijama koje postepeno povećavate.

Kako spriječiti nadimanje?

Dragocjen je savjet naših baka, a to je da se one potope preko noći u hladnu vodu. Brže će se skuvati sutradan, a izazivaće i manje gasova.

Još jedan savjet koji malo ko zna – zrna pasulja treba dobro žvakati tokom jela. Mnogi, po navici, samo gutaju dok jedu čorbasta jela, ali to će, takođe, izazvati “pobunu” u crijevima, piše Magazin Novosti.

(Srpskainfo)