česma

BANJA LUKA, 01. marta – Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Gradske uprave Banjaluka, Slaviša Sandić, najavio je da će na jesen, sa otvaranjem radova na mostu u Docu, ući u pripremne radnje za rješavanje imovinskih odnosa za još jedan most u Česmi, nakon što je prije više od tri godine u ovom naselju već izgrađen most kod „Incela“.

– Izgradnja novog mosta preko Vrbasa u ovom naselju ugrađena je u sve naše strateške dokumente i u skladu s tim naravno da će biti izgrađen. Treba, međutim, biti svjestan da to veliki most, sa planiranom rasponom od oko 175 metara, i da će njegova izgradnja iziskivati značajna finansijska sredstva, s tim da se prije nekoliko godina okvirna procjena kretala na nivou od oko 6 miliona KM, a za očekivati je da u realnosti potrebno obezbijediti još više novca s obzirom na rast cijena u izvođenju – rekao je Sandić.

On je istakao da će se, bez obzira na to, ući i u ovaj projekt i to će, po njegovim riječima, biti posljednji veliki most koji će biti građen preko Vrbasa.

 – Kad izgradimo novi most u Toplicama, a poslije njega i onaj u Docu, jedini veliki projekt koji ostaje jeste upravo taj most u Česmi – naveo je Sandić i ukazao da je ovo naselje trenutno povezano s gradom mostom preko Vrbanje, koji je otvoren u decembru 2016. i u čiju izgradnju je uloženo 1,74 miliona KM.Naselje Česma je ranije sa ostatkom grada bila povezana s dva mosta, jednim preko rijeke Vrbanje, kod “Incela”, a drugim visećim preko rijeke Vrbas, takozvanim mostom kod “Vitaminke”. U katastrofalnim poplavama u maju 2014. most preko rijeke Vrbanje je pretrpio velika oštećenja i nakon toga preko njega je bilo dozvoljen samo prelaz  automobila, dok je viseći most bio u potpunosti uništen.

Nakon toga nadležni su donijeli odluku da je prioritetnije da se izgradi most preko Vrbanje, kako bi se normalizovalo kretanje mještana ovog naselja. Od tada nije spominjana mogućnost gradnje novog mosta preko Vrbasa.

(Srpskainfo)