Najdugovječniji vrtić u Banjaluci, koji se nalazi tik do velelepne zgrade Vlade RS, godinama je u izuzetno lošem stanju, ali ovog ljeta se napokon očekuje njegovo uređenje.

Obdanište “Ježeva kućica” sagrađeno je prije sedam decenija, a sanitarna inspekcija već godinama izvještava kako je kompletan objekat potrebno sanirati. Na katastrofalne uslove upozoravali su i sami roditelji, koji su uporno slali dopise nadležnima da saniraju ovaj vrtić, kao i da dođu i lično se uvjere gdje nekoliko sati dnevno borave njihova djeca.

vrtic-kolibri-foto-S-PASALIC-440x315

Foto: N.N.

Majka Dušica Lemez i sama je prije dvije godine pisala Gradu, jer je stanje u vrtiću, kaže, zaista zabrinjavajuće. Podovi, stolarija i sanitarija je potpuno dotrajala. Drago joj je ako su apeli roditelji konačno urodili plodom.

– Prvenstveno je riječ o zdravlju naše djece. Vrtić je zaista doživio svoj maksimum u pogledu uslova boravka i dotrajalosti objekta. Ulaganja u prostor su zaista potrebna, kao i sanacija dvorišta. Mobilijar je jako skroman i dosta oštećen, kapija je nebezbjedna u svakom smislu, tako da je sanacija cjelokupnog prostora zaista neophodna. Mi, roditelji, u dogovoru sa divnim vaspitačicama, u više navrata smo nabavljali potrebne stvari – tepihe, stolice, igračke. Mislimo da je vrijeme da Grad uloži veća sredstva za sanaciju objekta i dvorišta. Nadamo se brzom početku radova, jer je to ipak velika stvar za sve mališane u vrtiću – kaže Lemezova, čija kćerka ide u ovaj vrtić dvije i po godine.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar potvrdio je da je za uređenje ovog vrtića u centru predviđeno 213.000 KM.

– Ako sve bude išlo po planu, uradili bismo zamjenu stolarije, obnovu fasade i termoizolaciju krova. Dio troškova, jednu trećinu, sufinansiraće UNDP u cilju povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima, što je jedan od njihovih programa, ali prvo moramo uraditi energetske preglede. U drugoj fazi, Grad će iz vlastitih sredstava rekonstruisati sanitarne čvorove – izjavio je Bilčar.

Direktorka Centra za predškolsko vaspitanje Jelena Kurtinović podsjetila je da se ove godine obilježava sedam decenija postojanja te ustanove i vrtića “Ježeva kućica”, koji je prvi objekat u sastavu Centra.

– Nadam se da će ubuduće uslovi u vrtiću biti bolji, na radost sve djece koja borave u ovom objektu – zaključila je ona.

Precizirala je da bi se određeni radovi mogli izvoditi vikendom, ali i da će, ako za tim bude potrebe, djecu izmestiti iz vrtića kraći period.

Dogradnja “Kolibrija”

Načelnik Bilčar je najavio da je u budžetu obezbijeđeno 550.000 KM za prvu fazu gradnje vrtića “Kolibri 2” u Lazarevu, izgradnju objekta i stolariju.

– Konkurisali smo i kod viših nivoa vlasti za sufinansiranje, odnosno završetak kompletnog objekta – kaže on.

U planovima je da već polovinom maja bude zaključen ugovor sa izvođačem radova. U Centru za predškolsko kažu da imaju više od 300 zahtjeva za smještaj djece u vrtić „Kolibri“, te ih raduju najave o dogradnji objekta.

(https://www.banjaluka.com/drustvo/najavljena-obnova-najstarijeg-vrtica-u-banjaluci/)