duga

BANJA LUKA, 18. oktobra – Predsjednik Skupštne grada Zoran Talić, danas je primio članice Humanitarnog udruženja žena „Duga“ te je podržao njihov rad kao najstarije i najaktivnije humanitarne organizacije.

– Udruženje koje baštini znanje, tradiciju, običaje i vještine te ih prenose s koljena na koljeno zaslužuju posebnu pažnju i status u gradu. Udruženje poput „Duge“ je najbolji ambasador jednog grada i društva iz kojeg dolazi. Kroz kulturu i tradiciju upoznaju svijet sa našim krajevima. Zmijanjski vez koji čuvaju i baštine, predivna je tradicija nastala iz velike ljubavi i nalazi se na UNESKO listi. Od mene će uvijek imati podršku, zato smo i razmjenili ideje kako da doprinesemo njihovom razvoju – rekao je Talić.

Članica udruženja „Duga“ Mirjana Stojanović Trivanović je kazala da su razgovarali o dosta korisnih tema kada su pitanju projekti i strategija razvoja tog udruženja.

– Naše udruženje broji oko 70 članica koje vrijedno prave radove sa Zmijanjskim vezom i ideja nam je da još više plasiramo naše proizvode u region i Evropu – rekla je Stojanović Trivanović.

Zmijanjski vez je specifična tehnika koju su praktikovale žene u Zmijanju kod Banjaluke. Tradicionalni vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva i jedan je od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa naših prostora a 2014. godine uvršten je na UNESKO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ručni rad članica „Duga“ odavno je prešao granice regiona, te su izlagale u Beču, Londonu, Njemačkoj te Japanu.

(Srpskainfo)