ponedjeljak

Treći ponedjeljak u januaru poznat je još i kao “tužni” ponedjeljak, odnosno kao najdepresivniji dan u godini.

 I dok nam psiholozi s jedne strane preporučuju šta da radimo i kako da se ponašamo, da bismo što lakše podnijeli današnji dan, s druge strane mnogi tvrde da je “tužni” ponedjeljak zapravo izmišljen dan.

Treći ponedjeljak u januaru kao “tužni ponedjeljak” definisao je prije 13 godina psiholog Klif Arnal. On je tvrdio da je izračunao koji je dan najtužniji u godini na osnovu nekoliko faktora koji utiču na depresiju.

Praznici su se završili, ljudi su se vratili svakodnevnim obavezama i poslu, novac je većim dijelom potrošen, a mnogi su shvatili i da neće ispuniti novogodišnja obećanja koja su sami sebi dali. Ako se tome dodaju i loši vremenski uslovi, sve su prilike da se čovjek loše oseća.

Arnal je čak napravio i formulu po kojoj je došao do “tužnog” ponedjeljka. To je formula [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na]. U ovoj formuli W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mjesečnu zaradu, T vrijeme nakon Božića, Q vrijeme nakon naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije, a NA potrebu za preduzimanjem akcije, pa je zaključio da je treći ponedjeljak u januaru najdepresivniji dan u godini.

Međutim direktorka Fondacije za mentalno zdravlje iz Londona Izabela Goldi tvrdi da ovo nije najdepresivniji dan, i da je zapravo “izmišljen” kako bi se bolje prodavali aranžmani za ljeto.

Goldi navodi da “tužni ponedjeljak” ne postoji i objašnjava da je smišljen 2005. godine kako bi se rasprodale turističke destinacije za ljeto.

“Od tada je to postalo PR događaj čiji je primarni cilj bio da proda usluge”, navela je ona.

Goldi je navela da je od vitalnog značaja razlikovati osjećaj tuge ili sumornosti tokom jednog dana od stvarne mentalne bolesti. Možete, kako navodi, tog dana da se osjećate malo lošije, jer su praznici prošli, ali dodaje, “tužni ponedjeljak nije najdepresivniji dan u godini”.

“Ideja da depresiju možete da izračunate pomoću neke formule nije dobra”, poručila je ona i dodala da teorija “tužnog ponedjeljka” ipak nije potpuno isključena, jer je mentalno zdravlje pod uticajem okoline.

Zbog toga je navela i da postoji depresija koja se javlja svake godine u istoj sezoni.

Psiholozi preporučuju da se, kako biste izbjegli loše raspoloženje, družite s porodicom i prijateljima i mislite pozitivno.

Inače, Klif Arnal je pored najdepresivnijeg dana izračunao i da je najsrećniji dan u godini 24. jun i uopšte period oko sredine ljeta.

(Nezavisne)