BANJALUKA, 17. decembra – Najezda žohara i žutih mrava još nije prestala u zgradama u naselju Borik, jer svi stanari ne žele da vrše dezinsekciju koja može da pomogne.

“Iako smo više puta radili dezinsekciju, kuća nam ‘vrvi’ od žohara i mrava, zbog toga što su pojedini stanari naše zgrade odbili dezinsekciju. Prvih dana ih nije bilo, ali su se opet pojavili, jer vjerovatno prolaze kroz cijevi. Nema nam pomoći ako sve komšije ne pristanu da urade dezinsekciju u stanovima”, kazao je za “Nezavisne novine” jedan mještanin iz naselja Borik, koji je želio da ostane anoniman.

Vladimir Šušnjar, direktor “Eko-bela”, ističe da problemi nastaju zbog toga što se zajednica etažnih vlasnika ne može dogovoriti u vezi s tim da svi stanari jedne zgrade izvrše zaprašivanje.

“Nekoliko stanova uradi dezinsekciju, ali uvijek u zgradi postoji neko ko to odbije, zbog toga žohari i mravi prelaze iz jednog u drugi stan i teško ih je iskorijeniti”, kazao je Šušnjar.

Prema njegovim riječima, bilo je i slučajeva gdje ostane samo jedan stan čiji vlasnik odbije dezinsekciju, čak i kada besplatno ponudimo, jer vlasnik tvrdi da nema problema sa žoharima.

On ističe da dezinsekcija mora biti izvršena više puta kako bi stan u potpunosti bio očišćen.

Iako su uglavnom problemi zbog najezde insekata u vezi sa dotrajalom stolarijom, keramičkim pločicama ili cijevima, vrlo često je uzrok i loša higijena u samom stanu.

“Mlađa populacija manje vodi računa o higijeni, imaju dosta ostataka hrane u stanu i ne izbacuju smeće redovno, što privlači žohare”, rekli su iz “Eko-bela”.

Ističu da su čist stan i kvalitetna stolarija vrlo važni za smanjenje rizika od pojave žohara i mrava.

Cijene od pet do 50 KM

Cijene zaprašivanja žohara i mrava zavise od toga šta se radi u stanu i kolika im je brojnost.

“Cijene se kreću od pet do 50 KM, u zavisnosti od toga šta radimo u domaćinstvu”, kazao je Vladimir Šušnjar, direktor “Eko-bela”.