BANJA LUKA, 01. januara – U posljednjih stotinak godina u Banjaluci je o Novoj godini bilo svakojakih dogodovština, ali grad ne pamti ovakvu “najluđu noć”, sa fajrontom dva sata prije ponoći, skoro pustim ulicama i gradskim hotelima bez žive muzike.

Nema Slovenaca koji su, do prije dvije godine, masovno dolazili u Banjaluku da Novu godinu dočekaju uz bogatu trpezu, dobru rakiju i zgodne cure, i sve to bez, za evropske prilike, prevelikih troškova.

I domaći gosti su rijetki, džaba vaučeri kad je situacija vanredna.

Trg je posljednjih sati Stare godine gotovo pust.

Međutim, sve to “kvari” stotinak mlađih koji su se nakon fajronta u kafanama okupili u Gospodskoj uz “živu” muziku.

Nema, međutim,”drugova odozgo”, koji uz bečki valcere i kozaračko kolo uzvikuju “Sretna Nova!” u kultnom Domu JNA. Ta je priča završena prije skoro 30 godina. Dom JNA je danas zdanje Narodne skupštine RS, a tamo se sada igraju sasvim drugačije okretne igre.

Ali, već skoro 90 godina činilo se da se sve na svijetu može promijeniti osim novogodišnih slavlja u hotelima “Bosna” i “Palas”. Davne 1935. Nova godina je uz, za to vrijeme spektakularno “električno svjetljenje” i damske toalete koje šušte svilom, u hotelu “Bosna” dočekana uz živu muziku, po principu red valcera, red sevdalinki. Večeras u ovom hotelu nema novogodišnjeg slavlja.

Korona godina, 2020, ispraća se na neobičan način. Mnogi Banjalučani su u kafiće i restorane došli na “matine”, slaveći Novu godinu od ranih popodnevnih sati do mraka.

Od rane večeri kafane je zaposjela omladina, koja je tu ostala do fajronta, a onda će mnogi nastaviti slavlje u iznajmljenim stanovima, vikendicama, hotelskim sobama ili aprtmanima. Takoreći u “kućnoj režiji”, koja je u srećnija vremena bila rezervisana za penzionere i porodice s malom djecom.

S druge strane, u banjalučkom naselju Starčevica roditelji su najmlađima priredili iznenađenje.

Bio je to vatromet. Tek toliko da zamijeni, bar ove godine, onaj veliki, “pravi”, koji na Trgu Krajine pamtimo još od Nove 2010.

(Srpskainfo)