Od 17 javnih i privatnih srednjih škola na području Banjaluke, najviše učenika zaraženih virusom korona na kraju septembra zabilježeno je u Medicinskoj školi – njih 11.

Prvi mjesec nastave u vanrednoj situaciji srednje škole privode kraju sa ukupno 130 đaka u izolaciji, te 11 profesora i administrativnih radnika, pokazuju posljednji podaci Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka.

Nijedan „slučaj“ zaraze do sada nije zabilježen u  Muzičkoj školi, Katoličkoj Gimnaziji, Centru za obrazovanje i rehabilitaciju slušanja i govora, Centru „Zaštiti me“ i Srednjoškolskom centru „Ljubiša Mladenović“.

Maske i na časovima

Najviše srednjoškolaca pozitivnih na virus korona je iz Medicinske škole, u kojoj, zanimljivo, đaci od prvog dana nose maske i na časovima.

– Imamo 11 pozitivnih učenika i njih 64 je u izolaciji, ali to je mali procenat u odnosu na broj od skoro 1.000 đaka, koliko ih pohađa našu školu. Djeca sve donose spolja, roditelji su im zaraženi, pa su i oni dobili virus korona, ali đaci su prestali dolaziti na nastavu čim su osjetili prve simptome. Niko od ostalih učenika, koji su preventivno poslati u izolaciju, nije se javio da je bio zaražen – kaže direktor Mirko Jović, dodavši da se nastava za te učenike izvodi onlajn.

Zašto je u ovoj školi najviše učenika u izolaciji?

– Mi samo radimo svoj posao, ja ne znam druge škole da li prijavljuju ili ne – komentariše Jović.

Lakši simptomi

Što se tiče profesora Medicinske škole, dvoje je zaraženo, ali u dobrom su zdravstvenom stanju, jer imaju lakše simptome.

U Gimnaziji su virusom korona trenutno zaražena tri učenika, a u izolaciji se nalaze tri grupe odjeljenja, odnosno 42 srednjoškolca.

– Niko od đaka u izolaciji se nije razbolio, a jedna grupa se vraća u školu ove sedmice. Jedna profesorka je bila pozitivna i izašla je iz izolacije, a dvije se preventivno nalaze u izolaciji, jer imaju simptome virusa, ali još se nisu testirale. S obzirom da imamo 1.200 đaka i 130 zaposlenih, mi smo zadovoljni kako protiče prvi mjesec ove školske godine – rekla je direktorka Vita Malešević.

Četiri smjene

Precizira da se nastava u Gimnaziji izvodi u četiri smjene, te da su za profesore obezbijedili tri zbornice kako se ne bi stvarale gužve.

– Pošto časovi traju 20 minuta prilikom kreiranja rasporeda vodili smo računa da napravimo blok časova za određene predmete iz kojih djeca imaju pismene vježbe, kao što su strani jezici i matematika, tako da profesori imaju na raspolaganju 40 minuta. U narednom periodu nas očekuju i kontrolne vježbe. Profesori će se i tu prilagođavati situaciji, izlaziće jedni drugima u susret i ustupati časove kako bi đaci imali vremena da urade zadatke – poručuje ona.

U Poljoprivrednoj školi su nam potvrdili da su imali jednog zaraženog učenika i jedno odjeljenje u izolaciji, te da se na liječenju još nalazi jedan profesor. U Građevinskoj školi trenutno je zaražen profesor fizičkog vaspitanja, koji je časove sve vrijeme držao napolju.

Dom zdravlja

Prema podacima od prošle sedmice, najviše profesora u izolaciji bilo je iz Tehnološke škole, njih čak petoro. Direktor škole Dejan Čutura precizira da niko od njih nije pozitivan, već se radi o porodičnim kontaktima, te jednom razrednom starješini koji je u izolaciju upućen zajedno s odjeljenjem.

– Trenutno se u izolaciji nalazi jedna profesorka, koja nije zaražena, jedan učenik trećeg razreda i pola grupe četvrtog razreda – kaže on, ističući da đaci časove prate onlajn.

U Domu zdravlja Banjaluka su nam potvrdili da je od početka školske godine od virusa korona oboljelo 56 osnovaca i srednjoškolaca, te da je broj aktivnih slučajeva trenutno 40. Ukupan broj oboljelih učitelja, odnosno nastavnika od početka septembra je 16, dok je trenutno aktivnih 10 slučajeva.

Preporuke

Direktorka Doma Nevena Todorović poručuje da nema širenja virusa u školama, već da djeca i prosvjetni radnici virus obično donesu od kuće ili iz drugog okruženja.

– Kod nekih oboljelih se razvije klinička slika, a neki oboljeli nemaju izraženu sliku već budu pozitivni kao kontakt osobe iz nečijeg okruženja. Uglavnom se ovdje radi o blažoj kliničkoj slici, s blago povišenom temperaturom, kašljom, grloboljom i ponekad stomačnim tegobama, koje traju nekoliko dana. Značajno je da kažemo da se u školama poštuju sve preporuke Instituta za javno zdravstvo, u svakodnevnom smo kontaktu s rukovodstvom osnovnih i srednjih škola i da nema u školama širenja virusa među djecom i prosvjetnim radnicima – zaključuje Todorovićeva.

Od 1. septembra, kada je u Srpskoj krenula školska godina, korona virusom su zaražena ukupno 162 djeteta školskog uzrasta. Od toga, korona je potvrđena kod 84 mališana osnovnoškolskog, te njih 78 srednjoškolskog uzrasta.

TROSTRUKI RAD ZA ISTU PLATU

Ma koliko nadležni uvjeravali da je situacija u školama pod kontrolom, profesori s kojima smo razgovarali poručuju da se ne osjećaju zaštićeno, te da im nije svejedno kada neko od kolega javi da je zaražen.

– Za učenike imamo jasna uputstva, ali za nas ne. Svi zajedno boravimo u maloj zbornici, nemamo prostora da se razdvojimo, ali kada se neko od kolega razboli niko ne ide u izolaciju. Ostaje nam samo da pratimo svoje zdravstveno stanje i da se nadamo najboljem – ističe profesor u jednoj srednjoj školi.

Pri tome, zbog svih propisanih mera, kaže, rade trostruko za istu platu.

– U danu dva puta držimo redovnu nastavu, što znači da istu lekciju predajemo čak 12 puta i plus od kuće pripremamo onlajn nastavu za učenike u izolaciji – pojašnjava on.

(Srpskainfo)