tranzit

BANJA LUKA, 27. oktobra – Odlukom nadležnih da se, zbog upornih žalbi jednog mještanina, smanji brzina vožnje na dijelu zapadnog tranzita u Banjaluci, iznenađene su i same komšije koje žive i rade u ovom dijelu grada.

Mada je na zapadnom tranzitu maksimalna dozvoljena brzina za vozače 70 kilometara na čas, na dionici od pasarele do kružnog toka na Laušu ograničenje je smanjeno na 50 kilometara, i to zbog konstatnih pritužbi na buku Banjalučanina koji stanuje u Ulici krajiških brigada. Ograničenje je sa prvobitnih 30 metara produženo na čak 170 metara.

Kompletna banjalučka javnost revoltirana je ovom odlukom nadležnih službi; pitaju da li ovo znači da svaki pojedinac sada može zabraniti kretanje automobila svojom ulicom, a vozači se solidarišu i u znak protesta trube prilikom prolaska kraj pasarele.

Gradom kruži i urbana legenda kako je ovom Banjalučaninu prilikom gradnje tranzita obećano da će biti postavljena zvučna izolacija, ali pošto to nije urađeno, on sada tjera pravdu na ovaj način.

Ekipa Srpskainfo pokušala je juče porazgovarati sa ovim građaninom, kako bismo čuli njegove motive, ali nažalost nismo ga zatekli u kući.

Komšije koje stanuju i rade u blizini pričaju da je buka ovdje sastavni dio života, na koju su se svi privikli. Za komšijine žalbe, koji je po struci pravnik, znaju, ali im nisu jasne. Posljedica svega je, kažu, da je sada buka još gora nego ranije, jer vozači masovno trube dok prolaze tranzitom.

– Svima smeta buka, ali kada bi se svi pitali onda tranzit uopšte ne bi bio ovdje, morali bi potpuno obustaviti saobraćaj. Kada bi pojedinac tako odlučivao o stvarima, onda bi u društvu bilo svega – smatra jedna radnica.

Banjalučanin se prije dvije godine obraćao čak i Ustavnom sudu, od kojeg je tražio ocjenu ustavnosti dogovora Ministarstva saobraćaja, JP „Putevi RS“ i Ministarstva unutrašnjih poslova RS u pogledu utvrđivanja dozvoljene brzine kretanja vozila na magistralnom putu.

U inicijativi, između ostalog, navodi da velika brzina kretanja od 70 kilometara na čas u gusto naseljenom dijelu grada dovodi do velike buke, koju posebno proizvode teretni kamioni s prikolicama. Zbog toga je, po njegovom mišljenju, građanima koji imaju stambene jedinice pored ovog magistralnog puta povrijeđeno pravo na zdravu životnu sredinu!? Ustavni sud je tu inicijativu lani odbacio kao nepotpunu.

Podsjetimo da je gradski ekološki inspektor prvobitno donio odluku o ograničenju brzine na 40 kilometara na sat, na šta su se žalili iz “Puteva RS”, pa je ograničenje vraćeno na 70 kilometara. Nakon toga je opet nedavno na dijelu puta postavljen znak sa ograničenjem od 50 kilometara na sat.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove prošle godine su rekli da je ovaj građanin dio svog posjeda dao da se izgrade magistralni put i pasarela, zbog čega su mu morali izaći u susret i pokušati na sve načine smanjiti emisiju buke, koja ometa njegov svakodnevni život.

(Srpskainfo