Ovaj specijalitet od mesa je obično glavna zvijezda svakog prvomajskog uranka.

Tradicionalno obilježavanje prvomajskih praznika ne može da prođe bez roštiljanja. Iako se čini da tu nema mnogo filozofije i da su recepti za ovaj specijalitet već poznati, uvijek postoje određene dileme. Iskusni kuvari tvrde da je najbitnije koje se meso koristi.

Trebalo bi da se koristi miks mesa, a osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina, jagnjetina ili svinjetina. A važno pravilo je da meso koje se koristi za ćevape mora da bude “prošarano”, odnosno malo masnije.

Sastojci:

  • 1,5 kg mljevene junetine
  • 1/2 kg svinjetine
  • 4-5 čena bijelog luka
  • so
  • 2 kašičice sode bikarbone.

Priprema:

Meso isječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelijte sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuvali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego krenete oblikovati ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i ćevapi su spremni za roštilj.

Iako se vjeruje da ukusni ćevapi imaju mnogo začina u sebi tajna je u jednostavnosti – nema jaja, vegete, prezli, nema čak ni crnog luka u masi za ćevape, jer se on dodaje svjež pri serviranju.

(Lepa i srecna)