Svečana, dekorativna, slojevita salata prema maštovitom ruskom receptu, ozbiljna je konkurencija salati “Olivije”.

Lijepa, sočna i ukusna, ova salata je napravljena od jednostavnih i pristupačnih sastojaka.

Sastojci:    

400 g pileće bijelo meso

350 g očišćen krompir

300 g očišćena šargarepa

150 g kiseli krastavci

5 jaja

150 g kačkavalj, trapist

1 vezica peršuna

1 vezica mirođije

Prema ukusu so

Prema ukusu biber

Oko 200 g majonez

Mariniran crveni luk:

1 glavica krupniji crveni luk

1 kašičica šećer

1/4 kašičice so

2 kašičice jabukovo sirće

oko 100 ml voda

Ukrašavanje:     

1 kašika majonez

4 komada mladi luk (zeleni dio)

170 g oceđeni marinirani šampinjoni

Priprema:

Navedene mjere su za salatu prečnika 18 cm, ili za 8 osoba. Najbolje je napraviti salatu dan ranije, što je vrlo zgodno ako pripremamo nekoliko jela.

Pripremiti sve sastojke za salatu. Skuvati “tvrdo” jaja i ostaviti ih da se ohlade. Oljuštiti i skuvati šargarepu i krompir pazeći da se ne prekuvaju, ocijediti, poklopiti i ostaviti da se ohlade. Oljuštiti i isprati crveni luk, zatim ga sitno isjeći i staviti u činijicu. Dodati so, šećer, jabukovo sirće i vodu. Promiješati, poklopiti i ostaviti najmanje 15 minuta da se luk marinira.

Skuvati pileće bijelo meso. Kada ga već kuvamo, šteta je da ne napravimo supu ili bujon, koji ćemo spremiti u zamrzivač i upotrebiti za neko drugo jelo, a i meso će biti ukusnije. Ovaj korak možemo uraditi dan ranije. Skuvano pileće meso pokriti, ili umotati u plastičnu foliju da se ne bi osušilo do upotrebe.

Ohlađenu kuvanu piletinu isjeći na vrlo sitne komade, malo posoliti, pobiberiti i promiješati. Procijediti marinirani crveni luk i pritisnuti ga da bi sva tečnost izašla. Šargarepu krupno izrendisati, malo posoliti, pobiberiti i promiješati. Krompir krupno izrendisati, malo posoliti, pobiberiti i sasvim blago promiješati. Kisele krastavce isprati i vrlo sitno isjeći. Važno je da budu dobro ocjeđeni da ne bi kvasili salatu.

Poređati komadiće preko kvalitetnog papirnog ubrusa koji se neće zalijepiti, a pokupiće višak tečnosti. Tvrdo kuvana jaja oljuštiti i krupno izrendisati. Po želji malo posoliti. Tvrdi žuti sir sitno izrendisati. Peršun i mirođiju dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom i sitno isjeći. Mladi luk dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom, a zatim zeleni dio vrlo sitno isjeći. Šampinjone iz konzerve (teglice) ocijediti, isprati pod hladnom tekućom vodom i ostaviti na cjediljci da dobro otkaplju.

Kada smo pripremili sastojke za sve slojeve, počećemo da ređamo sloj po sloj salate. Za oblikovanje ćemo upotrebiti obruč prečnika 18 cm, koji ćemo staviti na tanjir za serviranje salate. Ako imamo acetatnu foliju, stavićemo je s unutrašnje strane obruča.

Slaganje salate:

1) Krompir i majonez, 2) Piletina i majonez, 3) Mariniran crveni luk i majonez, 4) Šargarepa i majonez, 5) Kiseli krastavci i majonez, 6) Kuvana jaja i majonez, 7) Tvrdi žuti sir i majonez, 8) Peršun i mirođija, 9) Ukrašavanje: majonez, mladi luk i marinirani šampinjoni.

Prvi sloj će biti od pripremljenog krompira, koji ćemo ravnomjerno rasporediti po tanjiru unutar obruča. Krompir pritisnuti kašikom, ili dnom široke čaše. Premazati tankim slojem majoneza. Drugi sloj će biti fino sjeckano pileće meso, koje ćemo ravnomjerno rasporediti preko krompira. Meso pritisnuti kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Sljedeći sloj biće od ocijeđenog, mariniranog luka.

Ravnomjerno rasporediti tanak sloj majoneza. Četvrti sloj biće od šargarepe, koju ćemo utapkati kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Preko šargarepe ravnomjerno rasporediti sitno sjeckane, ocijeđene kisele krastavce i premazati ih tankim slojem majoneza. Šesti sloj biće od rendanih kuvanih jaja.

Utapkati ih kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Sedmi sloj biće od sitno rendanog tvrdog žutog sira. Poravnati ga, utapkati kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Osmi sloj biće od sitno sjeckanog peršuna i mirođije – bez majoneza.

Ukrašavanje:

Na centar salate postaviti obruč prečnika 12 cm, ili obilježiti krug na neki drugi način, a unutar njega pažljivo poredati šampinjone. Uz samu ivicu većeg obruča kanuti majonez na nekoliko mjesta, tek toliko da bismo fiksirali isjeckan mladi luk koji ćemo rasporediti između većeg i manjeg obruča.

Skloniti manji obruč. Kalup sa salatom prekriti plastičnom folijom i staviti u frižider do serviranja – najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. Prije serviranja pažljivo skinuti obruč sa salate, piše Žena.Blic.rs.

(Srpskainfo)