voce

U proljeće nam je potrebno više energije, ali i jak imunitet koji će štititi od prehlade i gripe. Sada više nego ikada dok vješto izbjegavamo globalnu epidemiju.

Imunitet se gradi tokom cijele godine biranjem zdravih namirnica. Ako se niste dosad potrudili, krajnje je vrijeme da tijelo opskrbimo onime što mu je najpotrebnije – vitaminima iz moćnog svježeg voća i povrća. To je najlakše uraditi pomoći kašastih ili hladno cijeđenih sokova.

Sastojci:

– 300 ml soka naranče,
– ½ limuna,
– 10 g korijena đumbira,
– 1-2 česne bijelog luka,
– 3 hurme ili 1 kašikica meda,
– 2 kivija,
– 150 g ananasa.

Koraci:

Ocijedite naranče. Važno je uvijek konzumirati svježe ocijeđen sok od naranče, najkasnije u roku 30 minuta, dok još uvijek sadrži sva svoja ljekovita svojsta.

Ogulite i narežite kivije i ananas. Pola limuna ogulite i ubacite u blender. Ogulite đumbir i češnjak. Pripremite kašikicu meda i sve sastojke ubacite u blender. Blendajte 50-60 sekundi. Sok konzumirajte svjež.

Naranča obiluje vitaminom C, štiti od virusnih infekcija, upala i prehlada. Pročišćuje i osnažuje sve organe u tijelu. Svježe cijeđen sok naranče ne treba variti tako da će tijelo odmah dobiti nutrijente. Ali sok treba popiti odmah po cijeđenju. Đumbir sprečava prehladu i virozu, ublažava bolno grlo i pomaže kad se ocjećate iscrpljeni ili umorni.

Probajte svaki dan popiti 50 ml svježe cijeđenog korijena đumbira. Ako mislite da niste dovoljno hrabri za eliksir od čistog đumbira, pomiješajte sa sokom ananasa.
Ananas snižava temperaturu, smanjuje upale te liječi kašalj i grlobolju.

Dobro je jesti barem jednu česnu bijelog luka svaki dan. A do ozdravljenja jedite ga koliko god možete, u soku, uz pire krompir ili u preljevu za salatu, uz bilo što. Jer češnjak ima antivirusno djelovanje, antiparazitsko i antibakterijsko te protugljivično. Uništava loše bakterije u crijevima, a u crijevima se krije snaga našeg imuniteta!

Dok ne prođe gripa jedite 4 do 5 zrelih kivija dnevno, jer kivi pomaže skratiti vrijeme prehlade, ima puno vitamina C te štiti od upala i infekcija. Ovaj smoothie možete piti nekoliko puta dnevno i toliko dugo dok ne ozdravite. Dodajte mu kašikicu spiruline u prahu, klorele ili ječmene trave i 1 kašiku lanenih sjemenki.

Za kremast i gust smoothie izblendajte sve sastojke sa 1 bananom. Jednostavno je, da biste očuvali jak imunitet konzumirajte više svježeg voća i povrća svaki dan.

(Klix)