stipendije

BANJA LUKA, 02. avgusta – Za 1.236 srednjoškolca, koje stipendira grad Banja Luka, narednih dana biće uplaćene deveta i deseta rata stipendije, u okviru programa stipendiranja, vrijednog 1,5 miliona KM.

Time će gradske stipendije za učenike, biti u potpunosti isplaćene, čime će biti okončan ovaj proces za školsku 2018/2019. godinu, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Istovremeno, ovih dana biće isplaćena i sedma stipendija za 361 studenta koje Grad pomaže na ovaj način. Studenti će osmu stipendiju dobiti u septembru, dok će im u oktobru biti isplaćene završne dvije.

Kako je planirano, početkom septembra će biti raspisan konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2019/2020. godinu. Pored toga, konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra.

Učenici i studenti moći će da konkurišu za jednu od tri vrste stipendija, i to: stipendije za uspjeh u školi odnosno na studiju, stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za deficitarna zanimanja.

Za stipendije je planirano da bude izdvojeno oko 1,6 miliona KM.

Kod srednjoškolaca, u narednoj školskoj godini biće stipendirana sljedeća zanimanja: bravar, zidar, zidar-moler i mesar, dok će, u slučaju studenata, one biti namjenjene za buduće profesore biologije, inženjere tekstilnog inženjerstva i elektrotehnike.

(Banjaluka.net)