Koliko puta vam se desilo da u brzini obučete dvije različite čarape ili majicu naopačke? Kada je odjeća i oblačenje u pitanju, kod nas važe mnoga narodna vjerovanja. Zanimljiva tumačenja će neke ljude čak ubijediti da stvari ostave kako jesu, jer će sigurno imati sreće.

Ukoliko obučete nešto od odjeće naopako, i to slučajno, taj dan bi nešto trebalo da vas obraduje. Kada vam neko kaže da ste pogrešno obukli komad odjeće, samo se nasmijte, i nikako se ne presvlačite kako bi odjeću namjestili kako treba, jer će vas sreća pratiti tokom cijelog dana ako ostavite stvari kako jesu.

Dugmad

Ukoliko imate neparan broj dugmića na odjeći, to bi trebalo da vam donese posebnu sreću. Ono što u narodu važi još vezano za dugmiće jeste da ukoliko pronađete dugme, samo ga stavite u džep jer će vam to donijeti još sreće. Zanimljivo je i vjerovanje da ako nekome poklonite dugme, to važi kao simbol prijateljstva.

Odjeća sa tufnama

Kružići na odjeći, prema vjerovanju, privlače novac jer svojim oblikom podsjećaju i sami na novčiće. I zato, brzo do ormara kako biste izvadili neki komad na tufne, pare će ubrzo biti na računu.

Nošenje plave odeće

U nekim dijelovima svijeta se smatra da je plava boja magnet za uspjeh. Pošto je nebo plave boje, nošenje iste simbolizuje stapanje sa nebom koje je pak simbol beskraja i beskrajnih mogućnosti. Poznato je i da mlada na dan venčanja treba da nosi nešto plavo za sreću.

Cipele

Ukoliko se pertle na vašoj obući uporno odvezuju, po narodnom verovanju to znači da ćete dobiti dobre vijesti putem pošte. Jednom u životu poklonite cipele nekom, jer ukoliko to ne učinite u sledeće životu ćete hodati bosi, kažu stara vjerovanja, prenose Novosti.

Tradicionalno se smatra da ako ste obukli rasparene čarape, zaštićeni ste od uroka. U posljednje vreme je to i u trendu, pa vam neće biti teško da tjerate urok.

(Srpskainfo)