nasilje

BANJA LUKA, 25. septembra – Policija je uhapsila banjalučkog advokata nakon što je u Tržnom centru “Emporijum” pred mnogobrojnim očevicima napao bivšu suprugu, saznaje Srpskainfo.

Identitet advokata poznat je redakciji, ali ga zbog zaštite identiteta žrtve ne možemo objavljivati u javnosti.

Očevici napada koje smo juče zatekli na radnim mjestima u Tržnom centru “Emporijum” bili su još uvijek pod utiskom i u nevjerici su prepričavali ono što se dogodilo u ponedjeljak u jutarnjim časovima. Firma u kojoj se u ponedeljak dogodio incident juče je bila zatvorena.

– Sve je bilo normalno i radni dan je počeo bez problema, ali se odjednom u tržnom centru pojavio nepoznati muškarac ispred obližnje privatne firme i tada je nastala frka i galama – ispričala je juče za Srpskainfo jedna od radnica u tržnom centru koja je željela ostati anonimna. Dodaje kako je tek kasnije saznala da je muškarac ustvari bivši suprug radnice koja je bila meta napada.

– Čula sam galamu, a zatim kao neko lupanje. Ubrzo se pojavila policija i odveli su muškarca – dodala je anonimna radnica. Njenu priču potvrdili su i drugi zaposleni u ovom tržnom centru dodavši kako nisu vidjeli da li je napadač udario nesrećnu ženu ili je samo verbalno napao.

Iz Policijske uprave Banjaluka juče su potvrdili da je zbog krivičnog djela nasilje u porodici uhapšen četrdesetpetogodišnji muškarac iz Banjaluke.

-Obavještavamo vas da su policijski službenici nadležne policijske stanice Policijske uprave Banjaluka, 23. septembra 2019. godine, postupili po zaprimljenoj prijavi, konstatovali činjenično stanje, te uhapsili četrdesetpetogodišnjaka iz Banjaluke, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici – saopšteno je juče iz Policijske uprave Banjaluka.

Dalje dodaju da je o navedenim okolnostima upoznat nadležni organ socijalnog staranja, kao i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je naložio da se po kompletiranju predmeta, u redovnoj proceduri, dostavi izvještaj protiv osumnjičenog.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici u zavisnosti od posljedica, može se izreći kazna i do 10 godina zatvora. Međutim, minimalna kazna za ovo krivično djelo je novčana.

O slučaju je obaviješten Centar za socijalni rad Banjaluka koji se takođe uključio u istragu u ovom slučaju.

Podsjetimo, čak 60 odsto žena u BiH smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama, pokazalo je najnovije istraživanje OEBS o dobrobiti i bezbjednosti žena.

Šokantni podaci

Naime, 40 odsto žena u BiH izjavile su da su iskusile psihološko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba. Skoro polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, a više od 40 odsto njih ne zna šta treba činiti ako dožive nasilje.

Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, zbog stida, materijalne zavisnosti od nasilnika ili uopšte materijalne nesigurnosti, nedostatka informacija, ali i nepovjerenja u institucije i službe koje bi im, po zakonu, trebalo da pruže podršku.

(Srpskainfo)