Spekulacijama o šećerima u voću, ali i uticaju povrća na nagomilavanje kilograma, konačno se stalo na put, Naime, britanski naučnici zvanično su objavili da voće i povrće može pozitivni uticati na rješenje problema viška kilograma, ali samo u ograničeenoj mjeri.

Svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama može spriječiti nagomilavanje kilograma

Naime, pokazalo se da svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama može spriječiti nagomilavanje kilograma i poboljšati opšte zdravstveno stanje pojedinca.

Flavonoidi su fitohemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4.000 i 5.000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvataju slobodne radikale kiseonika, koji može oštetiti DNK.

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbuju u organizmu i da potom vrlo brzo izlučuju iz tijela pridonoseći detoksikaciji enzima u jetri, piše Magazin Novosti.

(Srpskainfo)