Posao-Djeca

Kućni poslovi pomažu djeci da se nauče odgovornosti i da steknu vještine koje će im trebati za cijeli život. Podjelom kućnih poslova takođe se utiče i na smanjenje stresa u porodici i poboljšanju cjelokupnog funkcionisanja porodice.

Mnogi roditelji misle da treba da sačekaju sa kućnim poslovima dok dijete ne poraste dovoljno. Ali, stručnjaci tvrde da dijete već od druge godine može učestvovati u kućnim poslovima onoliko koliko može. Dijete najbolje uči tako što nešto radi.

Obaveze već od druge godine

Dijete staro od dvije do tri godine može samo da složi svoje igračke, dopuni hranu kućnom ljubimcu, obriše prašinu ili kada se nešto prolije, složi knjige.

Kada napuni četiri ili pet godina, dijete može da uradi sve prothodno navedene poslove, ali i da namjesti krevet, raspremi sto, pomogne u nošenju namirnica iz prodavnice, upari čarape, zalije cvijeće, koristi ručni usisivač.

Djeca-Roditelji

Sa navršenih šest ili sedam godina, pored već navedenih stvari, vaša djeca mogu i da raspreme i slože stvari po kući, postave sto ili obrišu pod.

Na uzrastu od osam do devet godina, dijete može i da napuni mašinu za sudove ili veš, opere sudove, složi namirnice u frižider, usisa, pomogne u spremanju obroka, napravi sendvič, oljušti povrće, odvede psa u šetnju.

Pored svih navedenih poslova, djeca starija od deset godina mogu i da isprazne mašinu za sudove ili veš, srede kupatilo, operu prozore, spreme proste obroke, ispeglaju ravne stvari, čuvaju mlađeg brata ili sestru, zamijene posteljinu.

Svako u porodici da ima neko zaduženje

Svako dijete ima svoj tempo sazrijevanja, stoga je ova lista kućnih poslova primjerenih uzrastu samo okvirna. Ova lista je samo vodič i pokazuje koje sve to poslove može da obavlja većina djece. Listu kućnih poslova treba prilagoditi mogućnostima djeteta.

Bilo bi dobro da svako u porodici ima svoje zaduženje i da se od svakog očekuje da uradi svoj dio posla. U tome vam može pomoći Tabela kućnih poslova. Ona treba da sadrži imena članova porodice i zaduženja koja obavlja. Dobro bi bilo da se lista sačinjava na nedjeljnom ili dnevnom nivou i da svako, kada završi posao, štiklira šta je uradio.

Sa starijom djecom se možete i dogovarati koje će poslove da obavlja. Pustitie ga da bira jer će tako biti motivisanije, jer mu posao nije nametnut.

Prilikom zadavanja kućnih poslova važno je voditi računa da poslovi budu primjereni uzrastu, jer preteški poslovi mogu biti frustrirajući i opasni za dijete, a previše laki mogu biti dosadni. Važno je da budu jasno definisani, na primjer: “Namjestiti krevet, spakovati stvari u ormar”, a ne uopšteno “Srediti sobu”.

Pustite ga da uradi onako kako može

Kada dijete prvi put radi neki od kućnih poslova, prvo mu pokažite kako to da uradi, potom neka vam pomogne sljedeći put, a naredni put ga samo nadgledajte. Kada nauči, imajte povjerenja. Ono što je važno napomenuti jeste da ne treba insistirati na savršenstvu. Treba pustiti dijete da uradi onako kako može. Nije dobro ići za djetetom i ispravljati ono što nije dobro uradilo. Uvijek pohvalite za trud i hrabrite dijete dok obavlja poslove.

Pokušajte da kod djeteta razvijete osjećaj sreće i važnosti dok pomaže u kući, a ne da očekuje nadoknadu za urađeni posao. Istaknite da tako pomaže svima i da ste zbog toga veoma srećni.

Dijete staro dvije do tri godine može da:

Složi svoje igračke

Dopuni hranu kućnom ljubimcu

Obriše kada se nešto prolije

Složi knjige

Kada napuni četiri ili pet godina

Može da uradi sve prothodno navedene poslove

Namjesti svoj krevet

Raspremi sto

Pomogne u nošenju nekih namirnica iz prodavnice

Upari čiste čarape

Zalije cvijeće

Koristi ručni usisivač

Sa šest ili sedam godina:

Dijete može da uradi sve prethodne poslove

Raspremi i složi stvari

Postavi sto

Obriše pod

U uzrastu od osam do devet godina:

Dijete može i da napuni mašinu za sudove ili veš

Opere sudove

Složi namirnice u fružider

Usisa

Pomogne u spremanju obroka (napravi sebi sendvič, oljušti povrće)

Odvede psa u šetnju

Djeca starija od 10 godina

Pored svih navedenih poslova, mogu i da isprazne mašinu za sudove ili veš

Srede kupatilo

Operu prozore

Spreme proste obroke

Ispeglaju ravne stvari

Čuvaju mlađeg brata ili sestru

Zamijene svoju posteljinu

(Blic)