Rok za završetak studija za takozvane stare studente u Srpskoj, po novom Zakonu o visokom obrazovanju, jeste 31. oktobar i takav će ostati.

Izuzetak su studenti medicine i drugih fakulteta na kojima studije traju pet ili šest godina koji, po zakonu, imaju rok do kraja akademske 2021/22. godine.

Novo produženje roka za studente koji su studije upisali po Zakonu o univerzitetu, prije više od deset godina, nije predviđeno, poručuju iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Ministar Srđan Rajčević je, podsjećaju, takav dogovor sa „starim“ studentima postigao u februaru prošle godine kada su se sporazumjeli da se odobri još godina i po dana za završetak studija po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, te da je to konačna odluka.

To je i odgovor na novu molbu „starih“ studenata sa Pravnog fakulteta u Banjaluci, koji su od ministarstva tražili da razmotre da se rok još jednom produži, ističući da je to već urađeno u Srbiji i FBiH.  Na ovom fakultetu je, naime, ostalo oko 60  tzv. starih studenata, od kojih mnogi imaju jedan ili dva ispita da završe studije, ali zbog raznih okolnosti, uključujući uticaj pandemije, smatraju da to ne mogu stići do kraja oktobra.

– Dati su dodatni rokovi, ali ispiti se poklapaju, rokovi su u jedan ili dva dana razmaka, što je nemoguće za postići, jer su ispiti preobimni – navode, između ostalog, ovi studenti.

Najveći problem im je, ipak, to što prelazak na novi plan i program studiranja, nakon isteka roka, znači čak osam novih predmeta koje treba da polože, a koje nisu ni slušali. Tvrde i da će im biti poništeni neki već položeni ispiti, što je, ističu, neprihvatljivo i protivno njihovim pravima.

Podsjećamo, rok za završetak studija po starom programu je u Srpskoj produžavan 10 godina izmjenama zakona.

“NIJE BILO PREKLAPANJA ISPITA”

Sa banjalučkog Pravnog fakulteta kažu da nije bilo preklapanja ispita, niti su nastavnici odbijali da prime na ispit „stare“ studente. Ispitni termini su, ističu, dostupni na njihovoj internet stranici i određivani su tako da za isti datum ne mogu biti zakazana dva ispita, što je striktno poštovano.

– Nije tačno da se poništavaju položeni ispiti, ali je tačno da su studenti koji pređu na Bolonjski sistem studiranja obavezni da polažu razliku ispita – kažu na fakultetu.

(Srpskainfo)