seranic

Javnost je obaviještena o tome šta se dešavalo juče u toku dana i u toku noći u vezi sa smještajem ljudi u posebne prostore za izolaciju u Studenstkom domu u Banjaluci i to pokazuje, još jednom, da se ne možemo pouzdati u samosvijest pojedinaca, poručio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Za sve one koji ne poštuju odredbe karantina, ministar ima jasnu poruku.

– Neodgovornost ne možemo da tolerišemo. To što se dešavalo juče se neće tolerisati i ići će se sa rigoroznim mjerama po pitanju svakog takvog pojedinca – naglasio je ministar.

On se osvrnuo i na činjenicu da su se pojedinac kojem je određena mjera izolacije u Studentskom domu u Banjaluci juče javio medijima, žaleći se na uslove smještaja.

– Kada su u pitanju pojedinačni slučajevi koji se javljaju medijima, molim medije da preuzmu odgovornost u izvještavaju i da ne podržavaju ovakvo ponašanje, jer ih mi sigurno nećemo tolerisati. U pitanju je kolektivni problem, javno zdravlje je kolektivno i koliko god da su ove stvari teške za pojedinca, toliko su teške i za zajednicu – poručio je ministar.

Podsjeća da su od juče u funkciji karantini za osobe koje su pozitivne na virus korona, a koje imaju blage simptome, u Studentskom domu u Banjaluci i Đačkom domu u Bijeljini, a sa ciljem da se smanji širenje virusa unutar takozvanih porodičnih klastera, odnosno da se pozitivne osobe izdvoje iz zajednice.

– U ovom trnutku osobe kojima je 13. dan kućne izolacije, nismo prebacivali u te karantine, već smo im radili ponovo nalaze i ako su pozitivni, onda oni idu u domove, a ako su negativni, onda idu dalje preporuke Instituta za javno zdravstvo u smislu daljeg boravka u kući i nadzora u izolaciji. Pratimo sve osobe koje imaju pozitivan nalaz na virus korona – zaključuje Šeranić.

(Srpskainfo)

 


Novum
Novum
Novum
Novum