BANJA LUKA, 09. jula – Kažu da kroz Banjaluku prolazi više od 50 kilometara Vrbasa. Hladan i brz bio bi idealno mjesto za osvježenje, da je, kojim slučajem, do obala moguće doći i da ima više uređenih plaža i kupališta.

Banjaluka se ovih dana topi od vrućine. Ko god ima priliku, osvježenje pronalazi izvan grada. Oni koji nemaju šansu da odu negdje sa asfalta, u gradu i okolini nemaju baš puno prilike za osvježenje, a da su sigurni da je voda u koju ulaze čista.

U najvećem gradu Srpske, zvanično, postoji nekoliko kupališta na Vrbasu. Više ili manje uređena, ljudi na njima pronalaze spas od vreline, ali problem je što se u većini njih kupanje ne preporučuje.

Kao i ranijih godina, analize Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pokazale su da kvalitet vode na banjalučkim kupalištima ne zadovoljava kriterijume ispravnosti, te je utvrđeno da voda u rekama Vrbas i Vrbanja nije za kupanje, saopšteno je nedavno iz Gradske uprave. Dodali su da su analize Instituta pokazale da voda, uzorkovana na pet banjalučkih kupališta na rijeci Vrbas, nije bezbjedna za kupanje.

– Usljed povećanog bakteriološkog zagađenja nebjezbedno je kupanje na sljedećim kupalištima: „Abacija“, „Sitari“, „Slap“, „Zelena“ i „Borik“. Takođe, analizom uzoraka uzetih na rijeci Vrbanja, u Zelenom viru i kod Žutog mosta, utvrđeno je da voda ne zadovoljava kriterijume ispravnosti za kupanje – precizirali su u Gradskoj upravi.

Najveći problem su veliki broj kanalizacionih ispusta, ali i nesavjesni građani koji rijeku, kojom bi trebalo da se ponose, zagađuju bacajući u nju sve i svašta.

Poznavaoci rijeke i biodiverziteta tvrde da je Vrbas čistiji i zdraviji za plivanje što se više ide uzvodno. I zaista, rijeka je čistija, bistrija, bez ispusnih odvoda. Ali problem je što prilaz rijeci nije sređen, trava je nepokošena, ulaz u vodu je opasan i nepredvidiv. Problem je i što je do takvih mjesta teško doći, ako nemate automobil. Autobusi ne voze baš tako često, a opasno je što do dolaska na obalu Vrbasa morate hodati magistralnim putem.

Vrbas je rijeka s najvećim padom od svih pritoka Save. Izvire ispod Zec planine na 1.780 metara i teče kroz osam opština. Na teritoriju Banjaluke „ulazi“ u naselju Bočac i teče sve do Priječana, gdje prelazi na područje opštine Laktaši, u naselje Trn.

VODA U BAZENIMA BEZBJEDNA

Iz Gradske uprave nedavno je saopšteno da su inspektori obavili kontrolu na otvorenom bazenu „Akvana“ i otvorenom bazenu „Fortuna – žute zgrade“.

Tom prilikom je utvrđeno da se voda redovno kontroliše u Institutu za javno zdravstvo i da su rezultati ispitivanja zadovoljavali propisane parametre vode za kupanje na bazenima.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum