BANJA LUKA, 25. avgusta – Drugi upisni rok u srednjim školama potvrdio je situaciju iz prvog – srednjoškolci su pokazali nezainteresovanost za trogodišnja zanimanja, što je kulminiralo gašenjem pojedinih smjerova. Tako, na primjer, ove godine u Banjaluci nije upisano nijedno odjeljenje konobara!

Prvi septembar je rezervisan za novu školsku godinu, koja će, između ostalog, ozvaničiti početak srednjoškolskog obrazovanja za preko 2.000 učenika u najvećem gradu Srpske.

I dok su Ekonomska i Medicinska škola, ali i Gimnazija, već u prvom upisnom roku popunile liste, pa ih i dodatno proširivale, budući srednjoškolci se nisu otimali za zanate. Drugi upisni rok je, prema riječima direktora škola, tek djelimično spasao situaciju i sačuvao deficitarna zanimanja od potpunog gašenja. Uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture, formirana su kombinovana odjeljenja, u čemu je bio ključ opstanka zanimanja za koja su učenici pokazali najmanju zainteresovanost.

Manje odjeljenja

Situacija je zadovoljajuća, ali ispod očekivanja – ovako je ovogodišnji upis u prve razrede opisao direktor Ugostiteljsko-trgovinske-turističke škole, Boris Spasojević. Od planiranih devet odjeljenja, ova škola sada broji sedam, što je, kako kaže, ublažilo sliku koju je stvorio prvi upisni rok.

– Od planiranih devet odjeljenja, napokon smo upisali sedam po 24 učenika. Ako uzmemo u obzir činjenicu da smo nakon prvog upisnog roka imali svega četiri odjeljenja, moram reći da smo onda prilično zadovoljni. Sa sedam odjeljenja škola može funksionisati po svim pedagoškim standardima i principima – priča Spasojević.

Ipak, u situciji koja se izbistrila, ostala je jedna mračna tačka – ugašen je smjer konobara.

– Napravili smo određene permutacije; učenike koji su se opredijelili za smjer ugostiteljski tehničar spojili smo u jedno odjeljenje sa onima koji su se htjeli školovati za konobare. Sada zvanično imamo ugostiteljske tehničare, a nažalost, ostali smo bez konobara, kojih je na listama bilo tek šestoro – otrkio je Spasojević.

Tih šestoro učenika se, kaže, nisu bunili, jer su dobili priliku da se školuju za zanimanje četvrtog stepena.

– Svih šestoro učenika je prešlo u novoformirano odjeljenje, jer je za njih to i bolja opcija. Ipak, na našu žalost, izgubili smo jedan smjer trećeg stepena, zbog čega smo došli do zaključka da vlada nezainteresovanost za zanimanje konobara – zaključio je Bakal.

Polovičan uspjeh

U kombinovanim odjeljenjima spas je pronašla i Poljoprivredna škola. Suočeni s nepovoljnim okolnostima, u novu školsku godinu ulaze sa popunjenim smjerovima, ali i minimalnim brojem učenika.

– Uz saglasnost ministarstva smo formirali jedno kombinovano odjeljenje – mesar i agroproizvođač. To smo postigli tako što smo spojili 12 mesara i osam agroproizvođača. Na taj način smo povezali deficitarna zanimanja koja su na programu Vlade za podsticaj – rekao je direktor ove škole, Bojan Bakal.

Nastavu na taj način, kaže, neće biti teško organizovati. Opšte predmete učenici će slušati zajedno, a praksu će svako obavljati u skladu sa svojim zanimanjem.

Kada su u pitanju drugi smjerovi koje nudi Poljoprivredna škola, situacija je, kaže Bakal, nešto povoljnija.

– Smjer vetrinarski tehničar je popunjen već u prvom roku, a kod preostalih zanimanja – prehrambenog i poljoprivrednog, formirali smo po jedno odjeljenje,  iako su planirana po dva odjeljenja kod oba smjera – kaže on.

Kada uzme u obzir sve navedene okolnosti, situaciju bi opisao tek kao zadovoljavajuću.

– Planirali smo da upišemo devet odjeljenja, odnosno 209 učenika, a upisali smo svega 100 učenika. Uzrok takve situacije leži u tome što je puno veći plan upisa nego što stvarno imamo učenika, a tu su i privatne škole – rekao je on.

Druga opcija

U Politehničkoj školi ugasilo se zanimanje tehničar modelar obuće. Učenik koji se opredijelio za ovo zanimanje svoje školovanje će nastaviti na smjeru koji je, pri upisu, bio njegova druga opcija.

– Već drugu godinu zaredom je izuzetno slaba zainteresovanost za smjer tehničar modelar obuće. Jedan učenik koji se opredijelio za tu struku preusmjeren je na smjer dizajner – modni tehničar, s obzirom na to da je to bila njegova druga opcija pri upisu – rekla je direktorka Politehničke škole, Sanela Praštalo.

Od planiranih sedam odjeljenja ova škola sada broji njih šest, a svako će pohađati po 24 učenika. Drugi upisni rok, iako nije uspio spasiti deficitarna zanimanja, i u ovoj školi je ostavio mogućnost za formiranje kombinovanih odjeljenja.

– Dobili smo saglasnost ministarstva za kombinovana odjeljenja u struci šumarstvo i obrada drveta – rekla je Praštalo.

Za fotografa četiri prijavljena

Ovogodišnjim interesom đaka zadovoljni su iz Tehnološke škole. Od planiranih 10 odjeljenja uspjeli su formirati devet, kako je bilo slučaj i u prethodnim godinama.

– Relativno smo zadovoljni situacijom, uzimajuću u obzir tendeciju smanjenja broja učenika koji upisuju srednje škole. S obzirom na to da nikad nismo ni imali 10 odjeljenja, mogu da kažem da smo ponovo na istom – rekao je direktor ove škole, Dejan Čutura.

Bez odjeljenja je ostao smjer fotografa, za koji je bilo zainteresovano svega četvoro učenika. Suočeni sa takvim okolnostima, otišli su u druge škole.

Zadovoljstvo ne kriju ni u Građevinskoj školi.

– Plan je ispunjen – ovako opisuje uvod u novu školsku godinu direktor Ljuban Bajić.

Formirali su sedam odjeljenja, kako su i planirali, a čak se mogu pohvaliti i sa poboljšanjem situacije, jer je ove godine porasla zainteresovanost za trogodišnja zanimanja.

– S obzirom na to da u posljednje dvije godine nismo imali zainteresovanost za trogodišnje škole, moram reći da smo ove godine zadovoljni. Formirali smo odjeljenje od 18 učenika koje će pohađati monteri suve gradnje i zidari – rekao je Bajić.

(Srpskainfo)