nekretnine

Kupovina ili prodaja stana preko agenta, odnosno posrednika za promet nekretnina, u Srpskoj uskoro neće biti moguća bez sklapanja pisanog ugovora.

Agent koji će zaključivati te ugovore će, pritom, morati da ima položen stručni ispit za obavljanje poslova posredovanja. To su neke od najvažnijih novina koje bi u ovoj oblasti u RS trebalo da se uvedu donošenjem prvog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, koji je u pripremi, a trebalo bi da obezbijede i bolju zaštitu prava građana, posebno onih koji kupovinom stana rješavaju egzistencijalno pitanje.

Nacrt ovog zakona Narodna skupština RS trebalo bi da razmotri na sljedećem zasijedanju, 18. februara.

Jedna od bitnih novosti je i uvođenje obaveznog osiguranja od odgovornosti „za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu“. Tačnije, posrednik u prometu nekretnina će morati da se osigura od odgovornosti za štetu, a najniža osigurana svota pokrića je 50.000 KM po jednom štetnom događaju, odnosno 150.000 KM za sve odštetne zahtjeve u jednoj godini osiguranja.

Planirano je uvođenje Registra posrednika u prometu nekretnina.

ugovor

– Uvođenjem Registra posrednika i njegovom dostupnošću putem interneta obezbjeđuje se javnost podataka, kao jedan od osnovnih uslova za veću sigurnost poslovanja u ovoj oblasti – navode iz Ministarstva trgovine i turizma RS koje je pripremalo nacrt zakona.

Kako ističu, trenutno ova oblast nije posebno pravno regulisana. Zato se, smatraju, javljaju i brojni problemi kao što je trgovina bez ugovora ili sa nepotpunim ugovorima, nedovoljna obučenost agenata, rad na crno, bez registracije posrednika i slično.

– Država nema ni podatke o ostvarenim transakcijama po obimu, vrijednosti i teritoriji, čime se ne samo izbjegava plaćanje poreza, već se velike novčane transakcije obavljaju izvan legalnih tokova novca – navodi se u obrazloženju nacrta zakona.

Smatraju da će regulisanjem tržišta nekretnina na ovaj način može očekivati i priliv prihoda od naplate PDV, po osnovu posredničkih provizija i povećanja naplate poreza na dobit koju bi ostvarili registrovani posrednici, kao i povećanje finansijske discipline.

U agencijama za posredovanje u prometu nekretnina za Srpskainfo kažu da su zadovoljni da je Vlada RS konačno prihvatila ideju da se ovakav zakon donese. Oni su to, dodaju, odavno zagovarali.

– Države u okruženju imaju takav zakon i mi smo se za to isto tako zalagali, tako da nam ovo nije novost. Posebno je bitno da dobijemo takvu regulativu, jer mnogo ljudi u ovoj našoj branši radi na crno – kaže Petar Zec, direktor agencije „BS invest“ iz Banjaluke.

Taksa do 50 maraka

Računa se da će donošenje ovog zakona donijeti i novi priliv novca u budžet RS, uplatom takse za izdavanje rješenja o ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti, koje će svi morati da imaju, te za uvjerenja za osobe koje budu polagale stručni ispit za obavljanje posredovanja u prometu nepokretnosti. Taksa za rješenja i uvjerenja, po projekcijama Ministarstva, ne bi trebalo da iznosi više od 50 KM.

(Srpskainfo)