Hrana

Ukoliko želite smršati onda se prestanite ljutiti jer to je jedno od emotivnih stanja koje je najviše povezano sa debljanjem. Jedan od razloga je traženje utjehe u hrani kada vam neko pokvari raspoloženje, tako da u tom slučaju ni tjelesne vježbe ne pomažu.

Kako piše Bright Side, urađeno je nekoliko istraživanja o vezi između ljutnje i gojaznosti, a povod je bila knjiga meksičkog nutricioniste Huana Manuela Romera Ville koja se zove “Ko se ljuti, postaje debeo”.

Autor je u toj knjizi naveo da ljutnja može biti jedan od glavnih razloga debljanja te to objašnjava vezu između emocija i hrane koju ljudi konzumiraju, objašnjavajući činjenicu da se iza gojaznosti uvijek nalaze psihičke promjene te da su to pronašli kao način za suzbijanje emotivnog bola.

Mnogima nije jasno kakve zaista veze ima ljutnja sa debljanjem. U praktičnom smislu, kada se čovjek naljuti tijelo mu počne lučiti adrenalin, ali i kortizol hormoni koji se oslobađaju kao odgovor na stres, a sa druge strane, povećavaju nivo šećera u krvi. Ovi hormoni se obično proizvode tokom vježbanja, međutim, aktiviraju se i tokom ljutnje, a glukoza koju ćelije proizvode je neiskoristiva te se taloži kao masnoća u organizmu.

Ova knjiga je rezultat višedecenijskog rasda autora koja sadrži akademska istraživanja i vlastita iskustva sa pacijentima. On je otkrio da mnogi njegovi pacijenti s prekomjernom težinom imaju probleme sa kontrolom bijesa što je dodatno dokazalo njegovu teoriju.

Naravno, ne isključuje se činjenica da prekomjerna težina može biti rezultat i unutrašnjih uzroka poput metaboličkog sindroma i hormonalnih, poput problema sa štitnom žlijezdom. Ti uzroci mogu biti i spoljne prirode poput loših prehrambenih navika ili nedostatka vježbanja. Uz sve to, bijes je samo još jedan element koji pogoršava trenutno stanje.

Negativne emocije poput ljutnje, tuge ili anksioznosti mogu u velikoj mjeri uticati na način na koji jedemo i u mnogim slučajevima postaju uzrok prekomjernog debljanja. Te se emocije kanališu putem hrane koja postaje nesvjesna zaštita od loših emotivnih stanja.

Osvješćivanje svojih prehrambenih navika ključno je za smanjenje tjelesne težine, tako da možete i otkriti koji su faktori zbog kojih se prejedate i konzumirate nezdravu hranu.

Neki od savjeta mogu biti da razmislite da li zaista želite jesti nezdravu hranu, prije nego je automatski pojedete. Takođe, budite svjesni svojih emocija i probajte želju za hranom u slučaju ljutnje, zamijeniti nekim korisnijim hobijem.

(Srpskainfo)