Pomalo nesvakidašnjem prizoru Njujorčani svjedoče ovih dana – dvadesetak koza sa farme iz ruralnog područja države Njujork stiglo je na Menhetn u park Riversajd kako bi pomogle u borbi protiv invazivnog korova koji ga je zahvatio.

Koze uživaju u gradskoj šetnji tokom koje brste invazivni korov.

Ljudi su se skupili uz ogradu parka i izvadili mobilne telefone kako bi zabeležili nesvakidašnji događaj “Raning of d Gouts” (Trčanje koza) koji obilježava početak njihove misije – uništenje korova.

– Brste japanski dvornik, trajnu zeljastu biljku kojoj je prirodno stanište istočna Azija, slade se otrovnim bršljanom i božikovinom, a nije im mrska ni ruža multiflora- rekao je Den Gerodnik, upravnik parka.

– Za njih je ovo prava fešta, mogu da jedu do mile volje. Zdravo za koze i dobro za okolinu- dodaje Gerodnik, objašnjavajući da više ne moraju da koriste hemijska sredstva kako bi uništili korov. prenosi Kurir.

Vlasnik farme dodaje, pak, kako će koze, uz to, neutralizovati i sjemenje pa se korov neće “uhvatiti” sljedeće godine.

Od 24 koze njih pet, Baklis, Čalupa, Malemar, gospođa Bo Pip i Skitls, ostaće da brste korov u parku do kraja avgusta, a građani mogu da glasaju koja će od njih biti proglašena za “najbolju svih vremena”. Krajem ljeta biće proglašena pobjednica.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum